Comerços sense continuïtat busquen emprenedors sense negoci: València vol salvar les seues botigues històriques

L'Ajuntament engega el programa 'Reactivem' per a evitar el tancament de locals emblemàtics de la ciutat
/ València
28 desembre 2017 01:00h
Ja s\'han inscrit 23 emprenedors i hi ha també 23 negocis que busquen algú per a que se\'n faça càrrec.

Els comerços "de tota la vida" són un dels trets més distintius de les ciutats, a més d'un atractiu turístic i un motor econòmic per als municipis. Com en altres ciutats, últimament han sigut molts els establiments emblemàtics de tots els barris de la ciutat de València que han tancat les seues portes. 

Al marge de la crisi econòmica que va obligar a tancar molts negocis, en altres ocasions comerços històrics de la ciutat han tancat perquè no tenien ningú que volguera continuar amb la feina i amb el llegat del negoci. Així ho va explicar aquest dimecres la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible Sandra Gómez, que va incidir que els motius pels quals aquests comerços abaixen definitivament la persiana són diversos. Entre ells destaca la jubilació dels fins al moment responsables de l'establiment, no tindre hereus que vulguen continuar el negoci o la necessitat de portar a terme inversions o actualitzacions que el negoci puga requerir i que en eixe moment el gerent no estiga disposat emprendre.

La desaparició a principis de 2017 de la històrica rellotgeria Filiberto León, al carrer de Ribera, després de 115 anys d'activitat; la del quiosc España, també al centre històric, o de la cafeteria Bimbi, a la Gran Via Marques del Túria, són només alguns exemples d'establiments tradicionals del centre de la ciutat que han tancat definitivament. La regidora va posar de manifest que "tots els veïns de la ciutat" lamenten que es tanquen els comerços històrics, "que són els que aporten un tret distintiu a la ciutat", i va afegir que a la ciutadania "li dol pensar que l'orxateria Siglo puga ser demà una iogurteria".

Per a evitar que el comerç històric desaparega a la ciutat, Gómez va presentat en un establiment emblemàtic del centre de València el nou servici 'Reactivem', impulsat per l'Ajuntament de València per a afavorir la transmissió empresarial. L'objectiu és convertir el tancament d'una empresa o el final d'una activitat en una oportunitat per a una persona emprenedora. Tal com va explicar Gómez, "hi ha persones que opten per l'autoocupació, que volen emprendre, però no tenen una bona idea". Aquestes són les persones a les quals va dirigit el programa.

Després d'un procés de selecció consensuat, el futur propietari i el propietari original conviuran al capdavant del negoci durant un període de temps determinat. La també primera tinent d'alcalde va insistir que no volen que "cap comerç es perda perquè no existeix una transmissió o unes persones que se'n vulguen fer càrrec". El programa busca que València "no perda part del seu comerç i del seu teixit empresarial històric", perquè ha insistit que és viable i que genera llocs de treball.

Com funciona 'Reactivem'? 

El nou servici treballa tant amb els propietaris de les empreses cedents –ajudant-los amb l'elaboració del diagnòstic de viabilitat, en la confecció del pla de cessió, la negociació i, fins i tot, el tancament del procés– com amb aquelles persones emprenedores que volen donar continuïtat a una empresa solvent ja existent. A aquestes les ajuden a identificar oportunitats de negoci i les orienten sobre les diferents fases del pla de transmissió. 

L'objectiu és trobar els candidats ideals per a regentar de nou aquells comerços que desitgen cessar la seua activitat. Per a aconseguir-ho, després d'un procés de selecció consensuat, el futur propietari i l'amo original conviuran al capdavant del negoci durant un període de temps determinat. Gómez va explicar que amb això es pretén donar resposta a una de les preocupacions dels propietaris originals, que tenen por que el nou regent no continue amb els valors originals del negoci. 

L'equip tècnic de València Activa, programa impulsat pel consistori, acompanyarà en tot moment tant cedents com emprenedors durant les diferents fases del procés de traspàs del negoci, oferint assessorament totalment personalitzat. 

Malgrat que la presentació oficial del programa va ser aquest dimecres, ja fa un mes que està en marxa. En aquest temps, segons va comentar la regidora, ja s'han inscrit 23 emprenedors i hi ha també 23 negocis que busquen algú perquè se'n faça càrrec. A més, Gómez va anunciar que a Patraix ja hi ha un traspàs molt avançat. Un xic de 22 anys s'ha quedat un negoci de restauració que feia molt de temps que estava en el barri. "Un negoci que anava a abaixar la persiana ha trobat algú jove que se n'encarregue", va celebrar la regidora.

Les persones interessades hauran d'inscriure's o sol·licitar cita prèvia a través de la nova pàgina web que ha habilitat València Activa per a aquest nou servici: 'Reactivem'. El programa es duu a terme conjuntament entre l'Ajuntament, la Cambra de Comerç de València, la Confederació Empresarial Valenciana i el Instituto Valenciano para el Estudio de la Empresa Familiar (Ivefa).

next