Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri retalla el 9% de les ajudes de la PAC a xicotets agricultors
RedactaVeu / València
El Ministeri d’Agricultura, a través del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), ha imposat una retallada lineal del 8,64% en les ajudes directes de la Política Agrària Comuna a tots els perceptors, “la qual cosa perjudicarà de manera important els agricultors xicotets que reben menys de 5.000 euros a l’any. Al conjunt de l’Estat espanyol, suposen el 74,6 %, xifra que es veu augmentada al País Valencià a causa del gran minifundisme existent”, segons la Unió.
Segons ha explicat en un comunicat la Unió de Llauradors del País Valencià, aquest grup de perceptors havia quedat fins ara exempt de les reduccions dels pagaments directes: la primera reducció per a ajustar-se al Límit Màxim d’Ajudes Directes (LMAD) i la segona per a obtenir recursos addicionals per a les ajudes estructurals -reducció coneguda com a modulació-.
“Encara que el Ministeri podria haver exclòs per a l’any 2014 als perceptors de menys de 5.000 euros”, ha optat, denuncia la Unió, “per aplicar la retallada del 8,64% a tots”.
El FEGA va signar la setmana passada la resolució que estableix, per a l’any 2014 que és de transició cap a la nova PAC, les dotacions financeres dels règims d’ajudes directes als agricultors a fi d’adequar-les al nou Límit Màxim d’Ajudes Directes per a l’Estat, derivat del nou Marque Financer Plurianual 2014-2020 de la UE.

Retallada “injusta” i discriminatòria

La Unió considera “injusta” aquesta retallada lineal que, a efectes pràctics, servirà perquè els perceptors de més de 150.000 euros a l’any (en tot l’Estat hi ha 1.450 que reben 380 milions d’euros anuals) “eludisquen” la modulació obligatòria d’almenys un 5% a partir de 2015, “ja que l’import cobrat d’ajudes durant enguany, una vegada aplicada l’esmentada reducció del 8,64 %, serà la referència” que es tindrà en compte en 2015 i en els pròxims anys en tota la UE per al nou sistema d’ajudes directes de la PAC.

La Unió recorda que des de l’any 2010, a proposta del Ministeri d’Agricultura i amb el consentiment de les altres organitzacions agràries, al País Valencià els programes estatals de la carn de boví, d’oví i caprí, i la llet, per a compensar desavantatges específics dels productors d’oví i caprí, vaques nodrisses i boví lleter i per al foment d’activitats agroambientals beneficiàries del sector de la fruita seca, han sigut finançats en bona part a càrrec dels perceptors de més de 5.000 euros com depassament del Límit Màxim d’Ajudes directes de l’Estat, “en lloc d’excloure de les ajudes directes de la PAC els productors amb activitat agrària poc significativa , tal com La Unió defensa des del 2009 i la normativa europea permet opcionalment que els estats membres apliquen.
Ramón Mampel, secretari general de la Unió, ha denunciat que el Ministeri d’Agricultura “ha enganyat els agricultors i ramaders en assegurar-los que la nova PAC comportaria imports d’ajudes similars a les percebudes fins ara. Des de juny de l’any passat, ha insistit que no es retallarien les ajudes directes per als perceptors de menys de 5.000 euros anuals i ara ha decidit aplicar una retallada del 8,64% a tots”.

Les ajudes beneficien els grans terratinents

Per a Mampel, aquesta situació és “injusta i incoherent i només pot tenir com a objectiu beneficiar els grans terratinents, en la seua majoria del sud de l’Estat, en perjudici de l’agricultura familiar, ja que per a enguany els primers veuran incrementades les seues ajudes en un 6,31% -diferència entre la reducció total de les ajudes de 2013 i la de 2014-, i l’any pròxim ja només tindran una modulació obligatòria del 5%”, per la qual cosa en el nou sistema d’ajudes “fins i tot guanyaran respecte al que perceben darreramentt, mentre que la xicoteta agricultura professional veurà retallades de manera permanent les seues ajudes en un 8,64%”.
“No es té per a res en compte la realitat agrícola del País Valencià amb el nou repartiment”, conclou el mateix portaveu.

Comparteix

Icona de pantalla completa