Diari La Veu del País Valencià
Habitatge abonarà les ajudes al lloguer amagades pel Consell del PP

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha anunciat aquest dijous que pagarà, a partir del 2018, els 60 milions d’euros corresponents a expedients d’ajudes al lloguer que va trobar “amagats en un calaix sense tramitar per instrucció de l’anterior” consellera, la popular Isabel Bonig. D’aquesta manera, l’actual administració pretén donar tramitació i resolució a tot aquest “pufo” que va denunciar a l’abril del 2016. El deute total, que ascendeix a 280 milions d’euros, està “pràcticament liquidat”

Així ho ha comunicat la consellera d’Habitatge, María José Salvador, després de la reunió que ha mantingut amb la Plataforma d’Impagats de les Ajudes al Lloguer per a fer balanç dels pagaments i de les noves ajudes. Salvador, que ha estat acompanyada per la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, ha denunciat que aquestes “ajudes que es van quedar sense resoldre” i “amagades en calaixos per falta de pressupost, una decisió totalment il·legal” haurien d'”haver anat a les famílies valencianes”.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquesta informació “es va posar en mans de la Intervenció de la Generalitat perquè iniciara una auditoria que en aquests moments continua oberta per la complexitat, quantitat i volum dels més de 19.000 expedients de què parlem”. A més, s’ha compromés a “iniciar la tramitació per a resoldre els expedients de forma favorable o desfavorable i pagar aquells que els corresponga” en el primer trimestre del 2018.

D’altra banda, Salvador també ha anunciat que el deute de 280 milions d’euros, heretat per la “mala gestió” de l’anterior govern, està “pràcticament liquidat”. En aquest punt ha explicat que s’han abonat els 240 milions que va reconéixer l’anterior govern de les ajudes impagades al lloguer, així com que de les ajudes anomenades 501, ja s’han pagat 30 milions, per la qual cosa solament falten liquidar 7,6 milions, que s’acabaran d’abonar en el primer semestre del 2018.

D’aquesta manera, la consellera afirma estar “complint els compromisos” que el seu departament va adquirir amb aquestes famílies “en fer efectiu el dret que tenien a cobrar unes ajudes que l’anterior govern o bé va deixar sense pagar o bé va deixar sense reconéixer”.

Salvador ha informat que les ajudes al lloguer d’habitatge concedides entre els anys 2016 i 2017 han arribat a un total de 18.341 assistències, enfront de les 4.800 emeses durant l’última legislatura del PP al País Valencià, la qual cosa suposa que en dos anys s’han multiplicat per quatre aquestes partides.

A més d’haver concedit un major nombre d’aquestes ajudes, Salvador ha informat també de l’increment que ha patit l’import d’aquestes assistències, que han passat de 15.024.254,52 euros a 25.753.502,10 euros, 10.729.247,58 euros més que en l’exercici anterior i solament dos anys de legislatura del govern presidit per Ximo Puig.

Segons ha analitzat la consellera, l’anterior govern “va perdre l’oportunitat” durant cinc anys de convocar ajudes, en convocar només les corresponents al 2011 i 2015, tot i que el Pla Estatal d’Habitatge estava vigent. Però “el més sorprenent és que dels 15 milions d’euros que va concedir l’anterior govern no van pagar ni un euro. Solament van concedir les ajudes, però no les van pagar i ha hagut de ser l’actual govern qui ho ha fet”. Segons ha explicat, es deu al fet que, d’una banda, “les ajudes del 2011 o bé van acabar formant part del deute dels 240 milions o bé de les ajudes 501, que no va reconéixer l’anterior govern”. Per l’altra, perquè les ajudes del 2015 “les va acabar pagant en aquesta legislatura l’actual Consell”.

Finalment, Salvador també ha celebrat que amb el pagament dels auxilis en el mateix any de la seua concessió la Conselleria ha aconseguit “recuperar la confiança perduda de la ciutadania” perquè, en tan sols dos anys i “per primera vegada, les ajudes es convoquen, es resolen i es paguen. Sense tindre més diners, gestionem millor i per a més gent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa