Diari La Veu del País Valencià
Soler lamenta que Rajoy haja convertit en ‘ficticis’ els 1.325 milions ‘reivindicatius’ dels pressupostos

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha lamentat que el president del Govern, Mariano Rajoy, “un any més, ha transformat en ficticis els 1.325 milions reivindicatius inclosos en el Pressupost de la Generalitat“.

Soler ha fet aquestes declaracions després de tindre coneixement del desenvolupament de la tercera reunió del Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del sistema de finançament autonòmic, celebrada aquest dijous a Madrid, en la qual s’ha constatat “l’escassa voluntat del govern central de respondre la paraula donada pel president”, segons afirmen en una nota de premsa de la Generalitat. En aquesta reunió s’hauria certificat oficialment “l’incompliment de la promesa que va fer a tots els presidents autonòmics, el gener passat, que abans que finalitzara 2017 hi hauria un acord per a engegar un nou model de finançament“.

“Els valencians no som menys que ningú i no tenim per què tolerar que el govern central ens tracte com a espanyols de segona, de manera que pretenga condemnar-nos a tindre uns serveis públics de pitjor qualitat que en la resta d’Espanya”, ha remarcat el responsable d’Hisenda. El titular d’Hisenda ha explicat que, des del 2016, la Generalitat ha inclòs en els seus pressupostos una partida reivindicativa de 1.325 milions en considerar absolutament raonable i previsible que, per a llavors, transcorreguts dos anys des que l’actual sistema de finançament havia caducat, l’1 de gener del 2014, s’haguera engegat un nou model que corregira les deficiències de l’actual i posara fi a la discriminació que pateixen els valencians.

Voluntat recentralitzadora

“Per a decepció dels valencians, el sistema de finançament no es va modificar el 2016 i, de nou, tampoc el 2017, la qual cosa suposa una penalització inadmissible cap als valencians en no poder comptar amb aquests 1.325 milions que ens permetrien rebre almenys els mateixos recursos que la mitjana de les autonomies”, ha constatat Soler. A més, en el cas de l’exercici del 2017, existia el compromís del president del Govern en la Conferència de Presidents Autonòmics, celebrada al gener, que hi hauria un nou finançament. “Confiàvem en la paraula del president del Govern i que, per fi, es corregiria la discriminació. No obstant això, novament hem vist que no ha sigut capaç de fer realitat el seu compromís, sense que valguen de res les excuses polítiques. S’ha demostrat que sí que hi ha diners per a altres qüestions”.

El conseller ha avançat que, davant aquestes circumstàncies, remetrà un escrit al govern estatal per a reclamar que, a la vista de l’incompliment de la promesa del president, s’habilite almenys un Fons Extraordinari de 1.325 milions per al País Valencià amb la finalitat de compensar i pal·liar la inexistència de nou model. La petició podria ser extensible a altres comunitats.

El conseller ha recordat que en els últims mesos el govern espanyol ha demorat l’inici dels treballs de la Comissió Tècnica Permanent apel·lant a diferents pretextos, “mentre que s’han anunciat acords que incrementen la bretxa del finançament entre unes comunitats i unes altres”. Per això, Soler considera que “és fals que no hi haja diners per a solucionar aquest problema”. “El que hi ha és una negativa a escometre aquestes reformes necessàries i, en el fons, una voluntat recentralitzadora que serà molt negativa per als ciutadans, ja que l’època més gran de creixement i de redistribució de la riquesa generada en tot el territori ha vingut amb l’Espanya de les Autonomies”, ha explicat.

Finançament per dret

“Els valencians volem que el Govern ens done un finançament per dret, que no hàgem de retornar, com fa amb la resta de comunitats, i no préstecs que cal retornar amb interessos i que generen que el Pressupost de la Generalitat siga cada vegada més insostenible i ho distorsionen”, ha subratllat el titular d’Hisenda.

Soler ha revelat que la inclusió de la partida reivindicativa en els Pressupostos de la Generalitat “ha permés portar a la taula de les negociacions amb el Ministeri d’Hisenda la situació d’infrafinançament de la Comunitat Valenciana, de manera que els representants ministerials han assumit la injustícia que pateixen els valencians, si bé, com a alternativa, no plantejaven res més que l’exigència de retallades, a les quals ens hem negat des del primer moment”.

“El que no estem disposats a fer és el que succeïa abans, que l’equilibri pressupostari s’aconseguia unflant els ingressos de les partides previstes en el sistema i ocultant en el pressupost despeses reals, mentre s’aplicaven copagaments i retallades a les persones més vulnerables”, ha asseverat el conseller d’Hisenda.

Comparteix

Icona de pantalla completa