L'incendi de Culla, ja controlat, ha afectat unes 400 hectàrees

Els bombers preveuen mantindre un ampli dispositiu al terreny fins que es puga extingir del totvideo
/ València
30 desembre 2017 01:00h

Els bombers han controlat aquest diumenge l'incendi forestal declarat divendres al voltant de les 14.30 hores i que ha afectat l'Esparreguera. Es tracta de la serra ubicada entre els termes de Culla i la Torre d'en Besora, a l'Alt Maestrat. A la zona hi ha bastants masies disperses i les flames van afectar una de les construccions. El foc va provocar ferides a un dels bombers que treballava en les tasques d'extinció, que va ser traslladat amb un helicòpter medicalitzat a l'Hospital La Fe de València, segons va informar a poqueta nit d'aquest divendres el Consorci de bombers de la demarcació de Castelló. Per precaució van ser desallotjades diverses propietats aïllades, va puntualitzar el servei d'Emergències de la Generalitat Valenciana.

Dissabte, 30 de desembre, es van reactivar les tasques d'extinció i a primera hora de la vesprada els bombers van aconseguir estabilitzar-lo. El foc ha cremat unes 400 hectàrees, segons les estimacions del Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC). Es preveu mantindre un ampli dispositiu en el terreny fins que es puga extingir del tot. Encara que el vent ha donat una xicoteta treva, afluixant la seua intensitat en la zona, encara s'espera que puga seguir bufant en les pròximes hores.

Els mitjans aeris que han participat en els treballs d'extinció són un contingent format per tres avions Air Tractor de la Generalitat, un helicòpter de coordinació i tres brigades helitransportades, a més d'un avió Foca del Ministeri d'Agricutura. Altres set mitjans aeris estaran operatius en base, segons indica Emergències. Pel que fa als mitjans terrestres, el servei d'Emergències ha indicat que des d'aquest dissabte hi ha treballant a la zona 12 unitats de bombers forestals de la Generalitat. A més a més, des de primera hora del matí, es van desplaçar a l'incendi el director general d'Emergències, José Maria Ángel, i el subdirector, Jorge Suárez. També es va desplaçar a Culla el president de la Generalitat, Ximo Puig.

El president va agrair la implicació de professionals i voluntariat en l'extinció del foc i va demanar "prudència i respecte al patrimoni natural davant la situació climatològica i ambiental que és semblant a la del mes de juny". D'altra banda, va assenyalar que cal apostar per noves tècniques de gestió de la biomassa agrícola i forestal per a combatre i previndre incendis forestals. Pel que fa al bomber ferit, Puig va assenyalar que "és un exemple d'aquesta gent magnifica que està lluitant per mantenir el nostre patrimoni natural" i va desitjar que es recupere "al més ràpid possible".

El foc decretat al terme municipal de Culla (l'Alt Maestrat) es va complicar divendres per les condicions meteorològiques adverses, concretament per les fortes ratxes de vent que a les 15 hores bufaven a 70 Km/h, un fet que va obligar a retirar-se, pocs minuts després de declarar-se l'incendi, als dos mitjans aeris de la Generalitat. Va ser llavors quan es va sol·licitar al Ministeri de Medi Ambient un avió foca que va arribar a la zona afectada per les flames procedent de la base de Torrejón (Madrid) que va deixar la zona cap a les 17.30 hores per les condicions "adverses", va informar Emergències. L'Agència Espanyola de Meteorologia al País Valencià va informar que el vent registrat a la zona de Culla era fort i provinent del noroest amb ratxes de vent que superen els 70 Km/h. Tanmateix, la previsió de cara a la nit era que la intensitat baixara fins els 40-50 km/h.

Aquest divendres, van estar treballant contra el foc fins a 100 efectius, és a dir, 9 dotacions de bombers, 2 coordinadors forestals i un tècnic forestal del Consorci de Bombers de la demarcació de Castelló, més 9 unitats de bombers forestals de la Generalitat. També es va desplaçar a boqueta nit un camió nodrissa de 35.000 litres de capacitat i una unitat mòbil de coordinació.

Sequera i vent

Tot i que a hores d'ara encara no es coneixen les causes de l'incendi, el Consorci de bombers de Castelló va explicar que el vent és la principal dificultat per als efectius que treballen a Culla. 

La sequera que assola el País Valencià i les conseqüències de Bruno, la borrasca que va afectar aquesta setmana el territori valencià estan darrere de les complicacions de l'incendi. "Les fortes ratxes de hui, sumades als efectes dels episodis de vent viscuts des de dimarts, han fet que la vegetació estiga especialment seca. A açò cal afegir un llarg període d'escasetat de pluja", van indicar els bombers.

Un bomber hospitalitzat

Divendres, un bomber professional de Castelló de la Plana va resultar ferit amb cremades mentre treballava en tasques d'extinció de l'incendi. Fins a la zona s'hi va desplaçar un vehicle medicalitzat (SAMU) per a atendre'l, però, finalment, va ser traslladat a l'Hospital La Fe de València per a ser tractat de les ferides.

També una dotació de bombers del Consorci de Castelló, procedents del parc dels Ports va sofrir un atrapament mentre tractava d'accedir a una de les masies desatllotjades i dos vehicles més van ser calcinats pel foc. Davant la situació, Emergències va decretar, cap a les 17 hores, el nivell 1 d'emergència, una decisió que implica prendre mesures per a protegir persones i béns materials amenaçats per les flames.

Puig, va mostrar el seu suport i agraïment als efectius mobilitzats a Culla, parant especial esment al bomber ferit i la seua família, va manifestar a través del seu perfil de Twitter el cap del Consell qui va reconéixer seguir l'evolució de l'incendi amb "preocupació".

 

next