Diari La Veu del País Valencià
El PP demana la compareixença de Cucarella i de la Intervenció General per les il·legalitats de Montón i d’Oltra

El Partit Popular en les Corts Valencianes demanarà la compareixença urgent del síndic major de Comptes, Vicent Cucarella, i de la Intervenció General de la Generalitat per les “il·legalitats de Montón i d’Oltra” en les conselleries de Sanitat i Igualtat, respectivament. Des del PSPV, Ignacio Subías, li ha contestat que l’informe “reconeix que la Generalitat està condemnada a fer malabarismes”.

Així ho ha anunciat en un comunicat el portaveu d’Economia del grup popular, Rubén Ibáñez, sobre les presumptes “irregularitats detectades” en el Compte General de la Generalitat del 2016. El síndic va assegurar aquest el divendres que l’informe de fiscalització no va detectar “en cap cas” indicis de responsabilitat comptable, sí algunes deficiències en expedients.

No obstant això, el popular ha advertit que l’informe de la Sindicatura “alerta del caos del Consell de Puig i Oltra en sanitat i polítiques socials”, per la qual cosa considera que el cap del Consell, com a “màxim responsable de la nefasta gestió econòmica, no pot romandre més temps de perfil”.

Ibánez ha asseverat que “un any complet de gestió del Botànic es tradueix, segons l’informe, en baixa execució de gran part de les subvencions, fraccionament de contractes, mal ús de la caixa fixa, enriquiments injusts i factures en el calaix. Un caos de Consell”. Per això ha demanat al president, Ximo Puig, que “done la cara i actue com va prometre: portant a la Fiscalia les irregularitats detectades”.

De moment, ha lamentat que, en no donar aquest pas, “els valencians tenen un Consell en funcions que no sap gestionar i ofega en impostos els ciutadans”. Un govern autonòmic que, en definitiva, “ha demostrat que aquesta responsabilitat li ve molt gran”, ha emfatitzat.

A aquestes acusacions ha donat resposta el diputat socialista Ignacio Subías, que ha replicat al Partit Popular que l’informe del síndic de Comptes sobre el Compte General del Consell del 2016 “reconeix que la Generalitat està condemnada a fer malabarismes per a poder cobrir serveis bàsics com a sanitat, educació o habitatge mentre no es millore el sistema de finançament”. Ha destacat així l’esforç del govern valencià per a “desembolicar tots els desajustaments provocats pel PP en 20 anys”.

En un comunicat, el també portaveu de Sanitat en les Corts ha criticat que els populars no sàpiguen “veure i reconèixer, com sí que ho fa l’informe de la Sindicatura, que les coses han canviat i per a bé”. Ha posat com a exemple la reducció del dèficit en 1.630 milions respecte al 2014, últim any del PP en el govern valencià, la qual cosa suposa un 44%. Per als socialistes valencians, l’informe “reflecteix clarament l’esforç que està realitzant el Consell”, encara que “evidentment, encara queda treball per fer”, ha puntualitzat.

Finalment, Subías ha retret al PPCV que “no reivindique amb tanta eufòria com fa les seues crítiques destructives una reforma del finançament que llastra l’economia valenciana i que també arreplega l’informe presentat pel síndic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa