Diari La Veu del País Valencià
L’infrafinançament, el plurilingüisme, els atacs ultres del 9-O i l’engegada d’À Punt, protagonistes del 2017

Al País Valencià l’any ha vingut marcat políticament pel trasllat al carrer del consens parlamentari a l’entorn d’un finançament just amb una gran mobilització unitària el 18 de novembre.

La situació a Catalunya ha provocat debats parlamentaris i s’ha traduït en mostres de solidaritat al carrer contra les actuacions policials de l’1-O i contra els empresonaments dels líders de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural i els membres del Govern destituït pel 155.

Grups d’ultradreta van agredir manifestants durant la Diada valenciana. CaixaBank i Banc Sabadell han celebrat les primeres reunions i consells d’administració a les seus socials de València i Alacant. Els mitjans públics fan les primeres passes cap al seu restabliment.

Política

11 de gener: El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig; la coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, i el secretari general de Podem, Antonio Montiel, signen la renovació i ampliació del Pacte del Botànic, l’acord de govern signat el juny del 2015.

5 d’abril: Les Corts Valencianes aproven una declaració institucional de rebuig unànime al projecte de Pressupostos generals de l’Estat (PGE) i insten el govern de la Generalitat Valenciana a impulsar accions.

29 d’abril: Milers de persones en la manifestació unitària convocada per Acció Cultural del País Valencià sota el lema ‘Ja n’hi ha prou! Per un finançament just!’.

10 de juny: Nova manifestació contra els Pressupostos generals de l’Estat, amb milers de ciutadans al carrer convocats per la Crida pel finançament, que integra centenars d’entitats, sindicats i partits polítics.

18 de juliol: Exhumada a Paterna la fossa comuna més gran fins ara de les víctimes del franquisme al País Valencià.

20 de setembre: Concentracions en diferents pobles i ciutats en suport al poble de Catalunya “front a l’acció repressora de l’Estat”.

1 d’octubre: Mobilització a València en rebuig a les actuacions policials a Catalunya durant el referèndum. La concentració deriva en una manifestació al centre de la ciutat.

9 d’octubre: Grups d’ultradreta agredeixen i insulten manifestants a la mobilització de la Diada a València organitzada per la Comissió 9 d’octubre, que integren partits de l’àmbit de l’esquerra i el nacionalisme i que duia per lema de ‘Sí al valencià’.

28 d’octubre: Milers de ciutadans responen a les agressions del passat 9 d’octubre, diada autonòmica, amb una manifestació als carrers de València amb el lema ‘Totes contra el feixisme i per les llibertats. No passaran’.

18 de novembre: Gran mobilització a València per ‘Un finançament just’ convocada per UGT i CCOO i per la Confederació Empresarial Valenciana. La manifestació compta amb l’adhesió del govern de la Generalitat Valenciana i de tots els grups de les Corts Valencianes (a excepció del PP). Participen 17.000 persones, segons la delegació del govern espanyol, i 60.000 segons els organitzadors.

Justícia

27 de juliol: El TSJ valencià anul·la part del decret de plurilingüisme valencià en un any de recursos judicials contra lleis valencianes. Al llarg del 2017, el Constitucional ha anul·lat la llei que permetia revocar senadors designats per les Corts Valencianes, el decret-llei d’accés universal a l’atenció sanitària i ha admés a tràmit els recursos del govern espanyol contra les lleis de la funció social de l’habitatge i la pobresa energètica.

Corrupció

15 de febrer: Presó eludible amb fiança de 15.000 euros per a l’exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, condemnada a 9 anys de presó pels delictes de prevaricació administrativa, malversació i suborn passiu en el ‘cas Gürtel’.

28 d’abril: Llibertat condicional per a l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra, amb tres quartes parts de la condemna complerts. L’exdirigent del PP va ser condemnat a quatre anys per frau fiscal.

1 de desembre: L’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, citat com investigat el pròxim 24 de gener per un presumpte delicte de prevaricació i malversació en el ‘cas Valmor’, que investiga presumptes irregularitats en l’organització del circuit de Fórmula 1.

Economia

10 de març: AirNostrum recupera els vol diaris entre Barcelona i València, operats conjuntament amb Vueling.

24 d’octubre: Caixabank presenta resultats a València després del trasllat de seu social a la ciutat. Dos dies després, Banc Sabadell celebra el seu primer consell d’administració a Alacant.

Educació i llengua

12 de maig: La Generalitat Valenciana estableix el valencià com a llengua preferent de l’administració.

1 de setembre: El Consell aprova un decret llei per a garantir l’aplicació del plurilingüisme en les aules d’Infantil de tres anys i evitar així una nova matriculació com a conseqüència de la judicialització que va fer el Partit Popular del Decret 3/2017 de plurilingüisme dinàmic. Tanmateix, el PP ha tractat de dur als tribunals aquesta normativa que es va derogar el 29 de desembre, ja que el govern valencià ja treballa en un nou decret de plurilingüisme que està previst que entre en vigor el curs 2018-2019.

18 de desembre: Entra en funcionament la primera Oficina de Drets Lingüístics de què disposa el País Valencià.

26 de desembre: La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports presenta el nou mapa d’Escoles Oficials d’Idiomes i anuncia la creació de 7 nous centres que se sumen als 17 existents.

Cultura

25 de febrer: Obri portes a Sueca el Museu Joan Fuster després de dècades d’endarreriments. El centre alberga el llegat de Fuster i està concebut per difondre’l. El president Ximo Puig inaugura el nou museu.

5 de juny: València tornava a acollir, 15 anys després, la gala dels Premis MAX que organitza l’SGAE on fins a 10 valencians estaven nominats en les diferents categories. Finalment, van erigir-se com a triomfadores la companyia Maduixa Teatre i la dramaturga Maria Cárdenas.

6 de juliol: Ramón Tebar és presentat com a nou director titular de l’Orquestra de València. El mestre valencià agafava el relleu de Yaron Traub i es farà càrrec de la formació orquestral per quatre temporades, una informació que va avançar aquest diari uns dies abans de la presentació.

4 d’octubre: L’àrea de Patrimoni de la Diputació de València, dirigida pel socialista José Ruiz, descartava per complet comprar i rehabilitat el Teatre Escalante. Així, la mítica sala de la ciutat de València baixava definitivament la persiana després de 100 anys. Tot i això, el projecte Teatre Escalante, és a dir, la programació, continuarà, si més no, aquesta legislatura.

9 d’octubre: El cantant Joan Manuel Serrat rep l’Alta distinció de la Generalitat Valenciana.

5 de desembre: El director d’escena torinés, Davide Livermore, dimiteix com a intendent-director artístic del Palau de les Arts, una decisió que va ser acceptada pel govern valencià, que, una setmana després, va presentar la nova estructura del teatre d’òpera i la modificació dels estatuts, que permetran obrir un procés selectiu per a contractar un nou responsable de la part artistica.

Comunicació

11 de desembre: La nova ràdio pública comença a emetre amb un magazín diari i 28 hores de programació setmanals, quatre anys després de l’apagada de Ràdio Televisió Valenciana. Una setmana més tard, s’estrena el portal amb sèries d’animació, infantils i la programació radiofònica.

Medi Ambient

29 de juny: Es detecta el primer brot de Xylella fastidiosa al País Valencià, concretament a una parcel·la del Castell de Guadalest. Tanmateix hi va haver un segon brot a Benimantell el 25 de juliol. El bacteri pot allotjar-se en més de 350 plantes i arbres diferents, especialment, en oliveres, ametlers, cítrics, cirerers i vinyes, si bé no causa símptomes visibles en tots ells.

29 de desembre: El Consell aprova l’avantprojecte de la normativa que substituirà la Llei 11/1994 d’Espais Naturals Protegits. L’objectiu de la nova normativa és aconseguir que aquests espais “siguen més valorats socialment”, “professionalitzant la seua gestió, fomentant la participació efectiva dels diferents agents socials i incrementant la coherència i la coordinació entre els departaments que hi intervenen”.

Ciència

8 de juliol: Per primera vegada s’identifica l'”empremta dactilar” química de la xufa, un fet que permetrà diferenciar entre els tubercles valencians i els procedents de l’Àfrica. Així ho conclou una investigació realitzada per la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i la Universitat de Química i Tecnologia de Praga.

24 de juliol: El projecte l’Hyperloop de la Universitat Politècnica de València (UPV), viatja a la Universitat de Purdue (Estats Units) per a acabar el seu desenvolupament abans de participar en la Pod Competition II, una competició organitzada per l’empresa aeroespacial americana SpaceX, que se celebra del 25 al 27 d’agost a Califòrnia. Es tracta del denominat “tren del futur” que té segell valencià.

Societat

18 de setembre: Es presenta el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista que consta de 293 mesure i que va estar presentat pel govern valencià per a palesar que la violència contra les dones és un problema social.

Successos

18 de gener: La neu arriba a nivell de mar, amb nevades a municipis com Dénia i Xàbia, a la comarca de la Marina Alta i més al sud, a punts de la costa d’Oriola i Torrevella, deixant imatges que no es veien en dècades.

11 de setembre: Incendi a la Ciutat de la Justícia de València. Afecta quatre jutjats de primera instància i més de 3.000 expedients.

Comparteix

Icona de pantalla completa