Diari La Veu del País Valencià
Cs, sobre el discurs de Puig: El missatge ‘d’Espanya ens roba’ no és la solució als problemes dels valencians

El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha manifestat que coincideixen amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, que els valencians estan “millor que fa tres anys” i ha assegurat que el 2018 seguiran “construint un futur just i sense corrupció” per als valencians.

“On abans hi havia corrupció ara hi ha honradesa, on abans hi havia retallades ara hi ha polítiques per a les persones, on abans hi havia conformisme ara hi ha un govern que exigeix un tracte just”, ha dit després del discurs d’Any Nou del president.

Ferri ha remarcat que “estem millor, però açò no ens fa caure en el conformisme, sinó que ens fa mirar al futur amb ambició i confiança. Els valencians i valencianes no volem que tornen els anys foscos de la corrupció”. “Volem ser reconeguts en la resta de l’Estat com el territori que més ocupació està creant i que més inversions rep, com el territori que ha impulsat el primer pacte autonòmic contra la violència masclista, com el territori que construirà més col·legis, com el territori on totes les persones poden tenir els seus medicaments o per comptar amb una ajuda social per a poder fer front a les necessitats més bàsiques”, ha dit.

Per a aconseguir els reptes pendents, ha dit, el País Valencià necessita “un finançament just i unes inversions dignes” i el govern espanyol “no pot continuar tractant-nos com a ciutadans de segona”. “Tant el president Puig com la vicepresidenta Oltra lideren el Consell més estable de la història de la democràcia valenciana i açò passa perquè estem posant per davant els interessos dels valencians als interessos de cada partit.

El nostre desig per al 2018 és que els dirigents valencians de PP i Ciutadans prenguen nota i comencen a defensar els nostres interessos enfront del Govern de Madrid”, ha agregat. Així, ha assegurat que en aquest nou any Compromís treballarà “sense descans per a millorar la vida dels valencians” perquè, com a partit valencià, eixa és la seua “raó de ser”.

‘L’Espanya ens roba’ no soluciona “problemes”

La portaveu de Ciutadans (Cs) a les Corts Valencianes, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que el president de la Generalitat, Ximo Puig, “hauria d’oferir alguna cosa més que paraules buides; els valencians necessiten un projecte de gestió responsable”. “No serveix de res queixar-se si no tenim uns bons gestors”, ha afegit, per a lamentar també l’actitud “d’autocomplaença” del president.

Així s’ha pronunciat Sánchez en un comunicat en relació al discurs d’Any Nou de Ximo Puig, que ha resumit en “paraules amb bones intencions que, lamentablement, quedaran en paper mullat”. A més, al seu judici, el cap del Consell “s’equivoca adoptant una actitud victimista, una cosa que ni pot ni deu fer en l’inici del seu tercer any de legislatura”.

Ha insistit que “el missatge de ‘Espanya ens roba’ no té sentit i no és, de cap manera, la solució als problemes dels valencians” i ha agregat que Ciutadans estarà al costat del Consell per a reivindicar el nou model de finançament que li cal al País Valencià “però, per descomptat, aquesta no és la millor manera de fer-ho”.

A més, per a la síndica, els objectius per al 2018 als quals s’ha referit Puig entorn de l’eliminació de barracons i reducció de llistes d’espera sanitàries seran “difícilment realitzables, amb uns pressupostos ficticis i partidistes que, a més d’injusts per als valencians, ja han provocat una nova crisi entre els socis del Govern valencià”.

Puig “passa de puntetes” pel “xantatge lingüístic”

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha afirmat que el President de la Generalitat, Ximo Puig, “va començar el 2017 dient que quedava quasi tot per fer i un any després el seu Consell segueix paralitzat i, a més, està esgotat” i ha lamentat la falta d’anuncis en el seu discurs d’Any Nou, la qual cosa demostra que “no té ni una sola proposta, està en funcions”.

Bonig ha remarcat que “no ha fet ni un sol anunci ni ha explicat com pretén fer tot el que diu que queda per davant” i encara que “diu que el gran repte és reduir les llistes d’espera, no diu com ni sembla haver parlat del tema amb la seua consellera Montón, que és el vertader problema de la sanitat valenciana” o “parla de dependència i s’oblida dels embossos i de les persones que han mort esperant la prestació”.

Bonig ha lamentat també que Puig “haja passat de puntetes per una qüestió que ha sigut clau el 2017, la del xantatge lingüístic”, així com que en cap moment “haja esmentat la paraula ‘llibertat’, que és ni més ni menys el que estan demanant els pares, lluny de les imposicions”. “També ha assenyalat que no caben els barracons a la Comunitat, però no diu que davant els compromisos incomplits ha passat la pilota als ajuntaments perquè siguen ells els qui construeixen les escoles”, ha agregat.

La presidenta del PPCV ha advertit que “no es pot utilitzar l’infrafinançament que patim els valencians com un comodí per a tot el que no es fa” i ha incidit que “les bregues internes, les poques ganes de treballar i la nul·la capacitat de gestió d’aquest Consell són els vertaders motius pels quals estan esgotats quan no fa ni tres anys que van arribar a la Generalitat”. No es pot ser tan autocomplaciente i atribuir el que no s’ha fet a uns altres”, ha subratllat.

Bonig ha manifestat, d’altra banda, que comparteix dos esments amb el president: “La condemna ferma i rotunda a la violència masclista, així com creure en la fortalesa dels valencians, que sempre han demostrat acostar el muscle i fer de la Comunitat una terra de prosperitat”.

Les polítiques han d’arribar als valencians

El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Estañ, considera que el discurs d’Any Nou del president de la Generalitat, Ximo Puig, mostra una visió “quelcom conformista” del que hauria de ser el futur i present del país i ha advertit que “encara queda molt per fer en aquesta legislatura i és necessari seguir treballant i adoptar decisions valentes”.

En un comunicat, Estañ ha destacat que “els valencians i valencianes han deixat arrere el saqueig i el malbaratament” però ara necessiten “canviar el model que ens segueix condemnant a la precarietat” perquè “és inacceptable que milers de valencians comencen enguany patint unes condicions inacceptables de pobresa i falta de drets”.

“És evident que els valencians decidim deixar arrere els anys de saqueig, corrupció i mala gestió del Partit Popular, però ara necessitem també canviar el model que ens segueix condemnant a la precarietat. Per a açò és important arribar a acords amplis que responguen sempre als interessos de la majoria i no perquè impedisquen adoptar mesures valentes per a trencar les inèrcies que arrosseguem en qüestions com el turisme o l’urbanisme, on se segueixen reproduint aquestes dinàmiques negatives”, ha alertat.

Així, ha insistit que perquè els ciutadans perceben canvis efectius en la seua vida quotidiana “no hi ha prou solament de gestionar millor que el pitjor PP” i “dur-nos bé” amb la gran empresa, sinó que cal aconseguir que “les enormes ràtios de desigualtat i precarietat es reduïsquen, que es facen polítiques fermes en habitatge, per a garantir una ocupació digna de qualitat i en habitatge social”.

En el context estatal, ha advertit que “davant el procés de recentralizació en el qual ens trobem, necessitem una via pròpia i ferma que no es veja llastrada per interessos partidistes” i, per açò, “la millor política per als valencians és traure el Partit Popular del Govern perquè no solament són corruptes, sinó que incompleixen totes i cadascuna de les seues promeses quant a la reforma de finançament o del model territorial i ens segueixen condemnant a pagar els plats trencats d’aquest model injust”.

Segons ha reiterat, “els interessos dels valencians es defensen promovent un canvi de govern, no confiant en pactes i promeses amb aquells que no tenen legitimitat ni interés a complir-les”.

Comparteix

Icona de pantalla completa