Més carrosses i caramels: Els Reis d'Orient recorreran València amb una calvacada plena de "singularitats"

L'Ajuntament de València ha introduït novetats en el recorregut i en el seguici per a fer de la desfilada un espectacle "agradable i divertit"
/ València
2 gener 2018 01:00h

L'Ajuntament de València ha anunciat aquest dimarts els detalls de la cavalcada dels Reis d'Orient del proper 5 de gener. Entre les novetats, la regidoria de Cultura Festiva ha introduït canvis en el recorregut, de manera que, en lloc d'eixir des de Capitania General, a la plaça de Tetuán, començarà des de l'avinguda Navarro Reverter (Pont de les Flors) fins a la plaça de l'Ajuntamen, on l'espectacle de Maduixa Teatre Pop's Corn amenitzarà la rebuda de ses majestats al balcó del consistori.

Sota el lema d'aquesta edició, dedicada a l'alimentació sostenible –seguint la idea d'aquesta edició d'Expojove– la cavalcada tindrà 200 metres més, com a conseqüència del canvi en el punt de partida, de manera que el recorregut sumarà un total de 2 Km. Això no obstant, els Reis d'Orient arribaran al port de València a les 17 hores, on seran rebuts per l'ambaixador, el patge Miquel. Amb tot, des de les 16.30 hores hi haurà amenització musical a la zona de l'escala reial on Melcior, Gaspar i Baltasar prendran terra. Aquest 2018 se sumen 10 carrosses més, en total en seran 40 les que configuren el seguici, i es repartiran fins a 10.000 caramels, tots ells sense gluten, ha indicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, aquest dimarts. Entre les novetats, el responsable municipal també ha anunciat que hi haurà dos pantalles led que retransmetran en directe la cercavila reial.

"Volem que siga una espectacle agradable i divertit i, per això, apostem perquè tinga un caràcter teatralitzat", ha explicat Fuset. La Fam serà l'encarrega, un any més, de dirigir tot el seguici que es concentrarà a les 18 hores a l'Arbereda per a encarar l'avinguda Navarro Reverter, travessant, però, el pont de les Flors. Amb una durada d'una hora i mitja, els tres Reis d'Orient arribaran a la plaça de l'Ajuntament cap a les 19 hores, segons l'horari previst, on hi haurà dos ponts mecanitzats que il·luminaran la plaça i la façana del consistori on Maduixa Teatre farà del balcó una pista de ball. Després dels discursos de ses majestats hi haurà un piromusical a càrrec de la pirotècnia Penyaroja que comptarà amb la col·laboració de la Banda Municipal de València. Tot i això, Fuset ha insistit que la cavalcada no acabarà a la plaça, sinó que continuarà.

Parts i seccions

Sergi Heredia assumeix de nou la direcció artística de la cavalcada de Reis, que constarà de quatre parts: l'obertura, la zona de les empreses col·laboradores, la part històrica i una final al·legòrica, ha indicat Pere Fuset. El responsable de la companyia ha destacat que, amb la introducció de novetats, es vol dotar la cavalcada de "singularitats", una idea que també ha compartit el regidor, ja que això farà més genuïna la cavalcada.

Pel que fa a les seccions, les famílies podran diferenciar 12 seccions, ha indicat el responsable de la companyia de teatre La Fam: el seguici d'obertura encapçalat pel patge Miquel, que fa d'embaixadors dels Reis d'Orient a València; les carrosses de les empreses col·laboradores, que en aquesta edició en seran set; com a novetat s'ha introduït una secció pròpia per a representar el rei Herodes; la secció de l'Àngel Anunciador, que correspon a la part històrica, on hi haurà altres personatges bíblics com Sant Josep i la Verge Maria; una secció que presenta l'Estrella d'Orient; seguida d'una altra on estaran els Astrònoms Reials; també la Missatgera Caterina, que està recorrent aquests dies amb la bústia reial els barris de la ciutat, estarà en la cavalcada acompanyada d'un dromedari gegant de fusta; la secció de la carboneria reial; continuaran tres seccions més independents, una per cada Rei d'Orient, i tancarà el seguici la secció dedicada a la Fantasia de joguets, ha explicat Herèdia.

La cavalcada comptarà amb huit formacions musicals, deu companyies de teatre on hi haurà més de 100 actors i més de 400 figurants, 40 carrosses i 10.000 caramels. Tot plegat, l'Ajuntament ha destinat un pressupost de 190.000 euros (representa un augment de 20.000 euros més respecte de l'any anterior).

De la mateixa manera que la festa organitzada pel consistori per acomiadar l'any 2017 des de la plaça de l'Ajuntament de València, la regidoria de Cultura Festiva també ha oferit la senyal televisiva a les cadenes que vulguen retransmetre la cavalcada "de la 3a ciutat d'Espanya", ha remarcat Fuset. L'oferiment del senyal ve precedit pel retret que va fer Fuset aquest dilluns, 1 de gener, per l'absència d'imatges a TVE de la festa de la nit de Cap d'Any en la televisió pública espanyola. "Pensem que la tercera ciutat d'Espanya s'hauria d'incorporar a les retransmissions de TVE", ha indicat.

next