Actors, empresaris i administració signaran al gener el primer conveni de Teatre

La proposta que regula laboralment el sector espera tancar nous suports amb les centrals sindicals
/ València
3 gener 2018 01:00h

Les tres parts implicades en el sector valencià del Teatre, els actors, els empresaris i l'administració han dit 'sí' al primer conveni que regula la professió a tot el territori valencià. Amb el vistiplau dels implicats, la signatura tindrà lloc aquest mes de gener.

El passat mes de setembre van ser els actors els qui, reunits en assemblea convocada per l'associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), votaven favorablement a un conveni que ja havia rebut el 'sí' dels empresaris aplegats a l'aixopluc de l'Associació Valenciana de Teatre i Circ del País Valencià (AVETID).

El conveni que regula les condicions de treball del sector, tant a les sales públiques com a les privades, va arribar a la taula de l'administració, concretament a l'Institut Valencià de Cultura, qui ja va indicar el passat estiu, a través del seu director general, que s'hi sumaria. "Des de l'IVC hem estat fent força des del primer moment perquè aquest marc de regulació en el sector eixira endavant", afirmava en agost del 2017, Abel Guarinos.

La intenció de les parts era signar el conveni abans que acabara l'any 2017 i que entrara en vigor des de l'1 de gener del 2018, apuntava aleshores el president de l'AAPV, Ximo Solano, i així ho refermava Abel Guarinos. Tots dos apuntaven llavors que el conveni seria bo que se signara si no abans que començara aquesta temporada si més no abans que acabara l'any. Però l'acte no ha estat possible per una qüestió burocràtica. L'entrebanc, després del 'sí' de totes les parts ha estat que el marc laboral havia de rebre el suport i la cobertura d'algun sindicat perquè tinga validesa, com qualsevol conveni de qualsevol sector laboral, ja que l'AAPV està constituïda com a associació i no com a sindicat pròpiament.

A hores d'ara s'estan tancant les negociacions amb les centrals sindicals, encara que tant CCOO com Intersindical no han vist entrebancs per a donar cobertura i ratificar el conveni laboral que proposen els actors i els empresaris. La intenció de les parts, però, és rebre el màxim suport sindical possible perquè la normativa nasca amb major nombre d'adhesions pel que fa a agents socials.

Això no obstant, malgrat que el conveni no està signat, un acte protocol·lari que tindrà lloc en una o dos setmanes, segons apunten les fonts consultades per aquest diari, des de l'IVC ja s'estan aplicant les quotes salarials que proposa el text, ja que en els pressupostos per a les produccions públiques de l'ens depenent de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ja estava previst aquest augment dels pagaments als professionals. 

Amb el vistiplau de l'advocacia de la Generalitat, l'administració valenciana s'adscriurà al conveni que ja està aplicant en les produccions amb el segell Teatre del Poble Valencià. El següent pas serà demanar a les diputacions i als ajuntaments que l'assumisquen perquè totes les institucions, més enllà de l'autonòmica, apliquen el marc laboral.

Cal recordar que aquest conveni ha estat qualificat per totes les parts implicades com a històric, perquè serà el primer text que s'aplique al País Valencià, després de 30 anys, que regularà els 'bolos', les temporades, els assajos, les dietes, la categoria actoral i el rang de companyia. A més a més, s'aplicarà al teatre públic i al privat, al teatre de carrer, de sala i al teatre per a televisió.

next