Diari La Veu del País Valencià
Puig denuncia que Rajoy ha incomplit la paraula donada als presidents autonòmics de reformar el finançament en 2017

L’anunci del Ministeri d’Hisenda que reduirà les bestretes del sistema de finançament al País València en 2018 ha tingut la resposta del president de la Generalitat. Per a Ximo Puig, aquesta retallada és l’última mostra d’una actitud de “displicència” del govern espanyol amb les comunitats autònomes que s’ha fet palesa amb l’ajornament de la reforma del sistema de finançament.

“S’ha incomplit la paraula del president (Rajoy). La comissió d’experts ha anat avançant i el ministre d’Hisenda té en les seues mans l’informe dels experts. Fins a la setmana passada hi va haver una reunió. A què ve ara, no ja el govern (espanyol), sinó que el PP es despenge dient que fins que no se solucione el problema de Catalunya queda tot paralitzat. Açò és una absoluta anormalitat democràtica, una anomalia del sistema. Per això cal que es reforme la Constitució, perquè ningú puga fer un exercici tan irresponsable com el que està fent el PP”, ha assegurat Puig en una compareixença després de visitar les obres de condicionament de l’Àgora, el darrer dels edificis dissenyats per Santiago Calatrava per a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Puig també ha carregat contra Juan Carlos Moragues per supeditar el finançament a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat: “Com s’atreveix el delegat del govern (espanyol) a dir que el sistema de finançament s’aprovarà o no depenent dels suports parlamentaris d’un pressupost? Hi ha una paraula del president del govern donada a la Conferència de Presidents i l’ha incomplit”.

El cap del Consell ha recordat que es pot “arribar a un acord en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera i al Congrés dels Diputats” perquè el País Valencià “fa molt de temps” que va presentar una proposta. “Qui no ha presentat cap proposta és el govern d’Epanya. No més excuses. Açò està provocant una gran desafecció i manca de credibilitat de les institucions. La Comunitat Valenciana no pot esperar més. Davant de la desigualtat no volem restar impassibles. Fins ací hem arribat”, ha sentenciat Puig.

A parer del president de la Generalitat, “el govern d’Espanya està jugant amb foc amb la situació de displicència amb les comunitats autònomes”. I ha reblat: “He escoltat un responsable del PP (Martínez-Maíllo) dient que fins que no se solucione el problema de Catalunya no es pot avançar en el finançament autonòmic. Quan vam prendre la decisió en la Conferència de Presidents que la reforma s’aprovaria l’any passat Catalunya no estava. El seu president no hi va vindre, perquè no va voler”.

Comparteix

Icona de pantalla completa