Diari La Veu del País Valencià
2017, l’any en què Espanya va conéixer l’IVAM

Les tensions entre l’Institut València d’Art Modern (IVAM) i els responsables del Ministeri de Cultura sembla que s’han rebaixat durant aquest 2017. La tibantor va arribar a un punt d’algidesa en les darreries del 2016 quan els dirigents valencians i el director del museu, José Maria García Cortés, es van adonar que els Pressupostos Generals de l’Estat no recollien els 171.880 euros d’ajuda que li corresponien a l’IVAM. El govern espanyol argumentava que no s’havia presentat la sol·licitud en temps i forma, una argumentació que no servia per a justificar les acusades diferències econòmiques entre el que injecta el Ministeri de Cultura en el Museu Reina Sofia de Madrid o el Macba de Barcelona respecte a l’IVAM.

Aixó no obstant, Espanya ha conegut que l’IVAM existeix i que és un museu que fa coses amb els seus fons, ja que en l’últim any, a més d’exposar en les seues sales, fins a 880 obres han eixit en préstec en direcció a altres institucions de l’estat i de l’estanger. És per això que, en la valoració que ha fet García Cortés del 2017, l’ha destacat com un any “molt positiu” per la “consideració” que ara té l’Estat de l’IVAM.

Tanmateix, el 2017 ha estat un altre any en què el nom de l’IVAM ha continuat sonant als tribunals, que investiguen la gestió de la seua exdirectora, Consuelo Ciscar. Però, per altra banda, el museu també té motius per a mostrar-se optimista i, si més no, alçar el dit i refermar-se, ja que els comptes de la Generalitat per al 2018 preveuen un augment del seu pressupost que se situa en els 7,3 milions d’euros per als propers dotze mesos, un any en què, a més a més, tindrà lloc l’obertura de la subseu del museu a Alcoi.

El darrer any, el museu ha aconseguit augmentar els visitants, el nombre de col·laboracions i convenis i les activitats; és per això que “el 2017 ha sigut un any molt positiu per a l’IVAM, en primer lloc, perquè hem millorat la consideració del museu a Espanya, en segon lloc, perquè hem augmentat els contactes internacionals i, en tercer lloc, perquè hem augmentat el públic, amb una xifra molt bona”, afirma José Miguel García Cortés preguntat per aquest diari.

Les xifres de l’IVAM del 2017

L’IVAM ha fet balanç parant esment a les activitats, tallers educatius, convenis amb entitats bancàries, col·laboracions amb altres institucions museístiques, ampliació del seu fons i visitants del museu. D’aquesta manera, a través d’un comunicat, va destacar aquest dijous que un dels pilars del museu durant el 2017 ha estat el seu programa d’activitats culturals i didàctiques que ha constat de 40 converses d’artistes, crítics o diferents experts i una desena de conferències a càrrec de personalitats de renom internacional en el món de l’art, com ara les directores de la Tate Modern de Londres, Francis Morris; la del museu Jeu de Paume de París, Marta Gili, o la de la Fundació Serralves de Porto, Suzanne Cotter; així com la de l’activista i crítica libanesa Joumana Haddad i el director de cinema israelià Avi Mograbi, dins de les activitats de la Càtedra d’Estudis Artístics segles XX i XXI en què participen la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i la Universitat Miguel Hernández d’Elx. També el congrés Imaginar el Mediterrani en el qual es van presentar una vintena de comunicacions i va comptar amb la participació de diferents experts, com ara el teòric francès Nicolas Bourriaud, que van reflexionar sobre el context sociopolític i artístic de la Mediterrània al segle XXI.

Pel que fa als tallers educatius vinculats a les exposicions dedicades a la col·lecció de l’IVAM han participat, de febrer a juny i d’octubre a desembre, un total de 137 centres educatius valencians, amb vora 8.000 assistents de totes les edats a partir de 5 anys; el diumenge s’han celebrat els tallers familiars amb 35 sessions durant tot l’any; s’han fet una dotzena de tallers específics al llarg de l’any, i prop de 1.000 persones han assistit a les 45 visites guiades.

El 2017, l’IVAM ha signat un nou conveni amb la Fundació Banc Sabadell, que ha aportat 60.000 euros per a la realització de l’exposició L’eclosió de l’abstracció. Línia i color en la col·lecció de l’IVAM, que es podrà visitar fins a setembre del 2018, i s’ha subscrit una addenda al conveni amb les Corts pel qual el parlament valencià ha fet una aportació de 25.000 euros per a l’exposició Anzo. Aïllament.

Per altra banda, 880 obres dels fons de l’IVAM s’han exhibit en diferents espais museístics estatals i internacionals com, per exemple, un oli de Gerhard Richter que ha viatjat a la Queensland Art Gallery & Gallery of Modern Art de Brisbane (Austràlia), una escultura d’Alexander Calder que s’ha prestat al Museu Soulages de Rodez (França) o els 25 treballs de Julio González que s’han cedit al Gemeentemuseum de l’Haia (Països Baixos) per a la mostra González, Picasso i amics. A l’Estat, un bon nombre de peces han viatjat a Almeria, Barcelona, Còrdova, Màlaga, Madrid, Valladolid i Saragossa. En aquest sentit, l’IVAM destaca la itinerància de l’exposició Construint nous mons, sobre les avantguardes històriques, que ha portat més de 300 obres al Caixaforum de Saragossa i que aquest 2018 es podrà veure al Caixaforum de Palma al mes d’abril i al de Sevilla al setembre. Així mateix, el museu Patio Herreriano de Valladolid ha exhibit 69 obres a la mostra Art pop en la col·lecció de l’IVAM i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) ha mostrat mig centenar de treballs amb motiu de la itinerància de l’exposició Perduts en la ciutat.

La col·lecció de l’IVAM s’ha seguit enriquint el 2017 amb l’adquisició, per vora 600.000 euros, d’obres de 26 artistes, la meitat d’ells dones, destaquen. Així noms com José Luis Alexanco (Madrid, 1942), ANZO (Utiel, 1931 – València, 2006), Xavier Arenós (Vila-real, 1968), Nadia Benchallal (Orthez, França, 1963), Monika Buch (València, 1936), Pepe Espaliú (Còrdova, 1955-93), Carmela García (Lanzarote, 1964), Dora García (Valladolid, 1965), Daniel G. Andújar (Almoradí, 1966), Joana Hadjithomas i Khalil Joreige (Beirut, Líban, 1969), Rula Halawani (Jerusalem, 1964), Gülsün Karamustafa (Ankara, Turquia, 1946), Chema López (Albacete, 1969), Rogelio López Cuenca (Nerja, 1959), Elo Vega (Huelva, 1967), Ángeles Marco (València, 1947-2008), Rosell Meseguer (Orihuela, 1976), Nico Munuera (Llorca, 1974), Francesc Ruiz (Barcelona, 1971), Zineb Sedira (París, 1963), Eusebio Sempere (Onil, 1923- 1985), Soledad Sevilla (València, 1944), Ahlam Shibli (Arab al-Shibli, Palestina, 1970), Adrián Torres (València, 1982) i José María Yturralde (Conca, 1942) han nodrit els fons del museu.

En dotze mesos, el museu ha inaugurat 13 exposicions i ha acollit 3 mostres documentals de la sala de la biblioteca. Tres de les exposicions del 2017 han estat fruit de col·laboracions internacionals, com ara Helena Almeida, Corpus, coproduïda amb el Museu Serralves de Porto; Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, coproduïda amb el Museu Jeu de Paume de París, la Sharjah Art Foundation de Sharjah (Emirats Àrabs) i el Haus der Kunst de Munic, i Please come back. El món com a presó?, en col·laboració amb el MAXXI-Museu Nazionale delle Arti de la XX Secolo de Roma.

La tendència de creixement en el nombre de visitants s’ha mantingut el 2017, que ha tancat amb un total de 135.748 visites, un increment del 10% respecte al 2016, on n’hi va haver 123.144. La xifra representa un augment del 80% respecte el 2014, any en què hi va haver 72.794 visitants. Pel que fa a la participació del públic a les xarxes socials del museu, els seguidors de les pàgines de l’IVAM també segueixen creixent. Destaca l’important increment a Instagram, amb un augment del 79%, en passar de 5.003 seguidors el 2016 a 8.953 el 2017. O el creixement de vora el 30% en nombre de fans del compte de Facebook de l’IVAM, que ha passat de 29.814 l’any passat a 38.634 enguany. A Twitter, l’increment és d’un 12%, de 12.284 el 2016 a 13.795 el 2017.

El futur immediat

L’IVAM ha renovat el conveni per a aquest 2018 amb la Fundació Obra Social La Caixa per a dur a terme les activitats didàctiques i pedagògiques. Un acord que també s’ha renovat amb la Caixa Popular amb la qual s’ha subscrit també un conveni de col·laboració per a la realització de diferents accions culturals.

Entre els reptes més immeditats de l’IVAM està l’obertura del jardí posterior de l’edifici, que aquest any 2017 va començar a adaptar-se per ampliar el seu espai on exposarà diverses escultures, una acció que també ha dut a terme amb l’explanada de la part davantera de l’edifici, on, al llarg dels últims dotze mesos, ha acollit instal·lacions de creadors joves.

Per altra banda, l’IVAM ha d’acabar d’ajustar-se a la nova llei que aprovaven les Corts el passat mes de novembre, així com acabar de concretar el projecte museístic de la seu d’Alcoi.

Comparteix

Icona de pantalla completa