Diari La Veu del País Valencià
Oltra acusa Montoro i Rajoy de passar de l’amenaça al xantatge amb els PGE

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha replicat aquest dijous al delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, que l'”amenaça” no és “una bona manera de relacionar-se entre governs” i ha acusat el president de l’executiu estatal, Mariano Rajoy, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, de passar “de l’amenaça al xantatge” amb els Pressupostos Generals de l’Estat.

Oltra s’ha pronunciat en aquests termes en declaracions als mitjans a Xirivella (València) després que Moragues afirmara ahir que sense PGE per al 2018 “els interessos valencians ixen discriminats i perjudicats”, perquè no poden reflectir en els comptes inversions ja compromeses i ni tampoc no es pot fer efectiva l’actualització del finançament autonòmic. Moragues demanava a Podemos, Compromís i PSPV que s’assegueren a Madrid amb els seus diputats per a negociar els PGE.

Sobre aquest tema, Oltra ha reiterat que la “amenaça no és una bona manera de relacionar-se entre governs” i ha considerat que l’executiu estatal “té un problema: no saben dialogar i no saben traure endavant uns PGE i, com que no saben, es dediquen a fer xantatge a territoris com el valencià, que som la comunitat autònoma pitjor finançada i tenim menys despesa pública per habitant que la resta, perquè dediquem menys del que hauríem perquè el nostre finançament no és constitucional”.

“I ara ens diuen que hem d’engolir, votar uns PGE que considerem antisocials i que aprofundeixen en el problema territorial”, ha criticat Oltra, qui ha afegit que no es pot abordar el problema territorial “des de pactes puntuals amb algun territori” sinó que ha de fer-se “des del conjunt de la problemàtica que hi ha”.

Al seu judici, Rajoy i Montoro són “absolutament incapaços d’abordar el problema territorial a Espanya” perquè “són un problema per a Espanya”. En aquesta línia, ha recordat que al País Valencià també existeix un parlament plural, sense majories absolutes, i “cada any tirem endavant els pressupostos negociant i sabent que en política ningú té la veritat absoluta i que cal asseure’s a dialogar”.

Per contra, sosté que açò és precisament el que no vol fer el govern estatal, al qual ha acusat d’usar el “xantatge”. No obstant açò, ha indicat que des del Consell “seguim reivindicant un finançament constitucional per als valencians i la resta”. Ha afegit que “seguirem defensant que el tema territorial per on cal començar a arreglar-ho és per un sistema de finançament que Rajoy i Montoro van dir que abans del 31 de desembre hi hauria un” però que “estem a 4 de gener i estem sense sistema de finançament, amb la qual cosa han demostrat que la seua paraula val ben poc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa