Fotografies de gran format recordaran els desapareguts per les dictadures als murs de cinc municipis

'Absències i Distàncies' és el títol del projecte d'art urbà promogut per l'àrea de Cultura de la Diputació de València que durà a terme l'artista Gustavo Germano a Xelva, Olocau, Marines, Potries i Beniarjó
/ València
4 gener 2018 01:00h

La unitat de Promoció Cultural de la Diputació de València desenvoluparà durant el proper mes de març un projecte d'art urbà a càrrec de l'artista Gustavo Germano, que porta per títol Absències i Distàncies.

Aquesta iniciativa consisteix en un programa d’intervenció artística als carrers dels municipis de Xelva, Olocau, Marines, Potries i Beniarjó, tots ells amb un cens inferior als 2.000 habitants i que acrediten un elevat índex de despoblació. El mateix Gustavo Germano executarà aquestes actuacions artístiques in situ a cadascuna de les localitats participants, de manera que establirà relacions i cooperacions entre l'artista i aquelles associacions culturals o artistes locals que desitgen afegir-se a la intervenció, explica l'àrea de Cultura a través d'un comunicat.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha assenyalat que aquesta iniciativa forma part de les línies estratègiques del seu departament per a "descentralitzar la cultura i fomentar la vida cultural als municipis valencians", en aquest cas mitjançant l'art urbà. "Es tracta d'una manifestació que pretén exercir de catalitzadora de l'expressió artística i que busca revitalitzar les localitats participants mitjançant accions culturals de proximitat, on l'obra i l'artista es troben en contacte directe amb els veïns i veïnes dels municipis, de manera que fomenten la participació i la cooperació activa de la ciutadania", ha remarcat.

L’artista Gustavo Germano ha detallat que en cadascuna d’aquestes cinc localitats "es realitzaran un total de huit intervencions, les quals constituiran un relat coherent i harmònic que donarà sentit a un recorregut conjunt". Per a poder materialitzar aquest projecte, al llarg dels darrers mesos s’ha procedit a realitzar tasques de prospecció als diferents espais, tant de titularitat pública com privada, per a valorar aquells llocs que presenten millors condicions per dur a terme les intervencions".

Unes localitzacions en què s’han tingut en compte aspectes com "les condicions de visibilitat i la seua idoneïtat per poder conformar un circuit que estimule el visitant i convide al passeig", ha indicat Rius.

Absències i distàncies és un projecte fotogràfic que tracta de visibilitzar el drama dels desapareguts en períodes de la història recent sota la influència de règims dictatorials o no democràtics. Persegueix denunciar danys socials derivats de sistemes amb absència de democràcia i de falta de garanties democràtiques. El projecte també pretén reforçar els treballs de recuperació de la Memòria històrica de l'estat espanyol i d'Iberoamèrica, així com fomentar l'esperit crític de la ciutadania i treballar en favor de les garanties i acompliments del drets humans en la societat actual.

Fotografies en gran format

L'artista Gustavo Germano treballa amb fotografies de gran format, que seran ubicades en llocs visibles de cadascuna de les cincs localitats participants. El treball es desenvoluparà al llarg d'entre dos i tres jornades i posteriorment hi haurà una presentació i debat envers els objectius socials del projecte. En realitat, Absències i distàncies constitueixen dos projectes. El primer posa cara a l'univers dels que ja no hi són: militants de barri, treballadors, estudiants, professionals, famílies senceres víctimes de la repressió il·legal i la desaparició forçosa de persones com a conseqüència de les dictadures militars del Con Sud d'Amèrica Llatina i que van formar part de la denominada Operació Còndor. Mentre que Distàncies constitueix una reflexió sobre l'exili republicà espanyol del 1939.

Cada municipi albergarà un relat expositiu en ell mateix i, alhora, formarà part d'un circuit expositiu amb els altres. Les fotografies, impreses sobre paper de cartelleria urbana i enganxades sobre els murs de diferents espais cedits per particulars o institucions, constituiran un format d'exposició que convidarà a recórrer els municipis en un exercici de memòria que es construeix a cada pas.

En total, per a la materialització del projecte en el seu conjunt, es disposarà de 40 díptics fotogràfics –30 de la sèrie Absències i una desena de Distàncies–, a més d'altres 40 cartells amb la història de cada cas concret i cinc gràfiques per als títols, crèdits i memòria del projecte.

Crítica social i participació ciutadana

El projecte s'emmarca en un moviment transversal de recuperació de la memòria històrica, en aquest cas, des de les arts plàstiques. Segons el diputat de Cultura, Xavier Rius, "l'acció que promoguem no quedarà solament plasmada en els murs dels pobles que s'han adherit al projecte. Acompanyant les accions artístiques hi haurà un posterior debat presentat pel mateix artista, on es farà un repàs a la història recent dels moviments de repressió en règims no democràtics, tot amb la idea de visibilitzar les conseqüències derivades de la pèrdua de les llibertats democràtiques".

next