Diari La Veu del País Valencià
Les comarques del nord del País Valencià unides contra la tècnica de fracturació hidràulica per a la recerca de gas
RedactaVeu / País Valencià

Tant el grup Compromís com el PSPV han mostrat el seu desacord amb l’autorització de la fracturació hidràulica ʹfrackingʹ per a la recerca de gas en les comarques del nord del País Valencià.

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que va participar ahir en el debat parlamentari, ha comentat que el mètode per extraure gas del subsòl mitjançant la fractura hidràulica ʺté uns impactes ecològics i també uns riscos per a la salut de les persones que han desencadenat l’alarma en molts llocs on s’ha executat aquesta pràcticaʺ.

Baldoví considera que no es pot permetre la fractura hidràulica perquè amb eixe mètode, ʺs’injecten substàncies químiques al subsòl, que acaben calant en els aqüífers i això és un perill. També paisatgísticament suposa un problema per la quantitat d’espai que utilitzen amb torres, basses i el moviment de terres i, a més a més, el fracking genera una gran quantitat de residus sòlids i d’emissions contaminantsʺ.

ʺEns agradaria saber quins interessos especials té el govern en permetre eixa pràctica i quan parlem d’interessos, parlem de les pràctiques de Bárcenas en el PP que ara totes i tots ja coneixemʺ, ha afegit.

Per la seua banda, el diputat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, també ha demanat en el Congrés dels Diputats que es prohibisca la tècnica del ʹfrackingʹ en tot el territori nacional i que se suspenguen de forma immediata les exploracions que s’estiguen duent a terme en aquest moment. Al mateix temps, ha recordat que ʺes tracta d’un mètode d’extracció de gas i petroli insegur, incert i perillósʺ, i ha insistit que ʺno hi ha motiu per a posar en qüestió la salut dels ciutadans ni el nostre principal recurs natural, que és l’aiguaʺ.

Puig ha recordat que el Parlament Europeu ja ha realitzat un estudi sobre l’impacte d’aquesta tècnica ʺevidenciant la falta de normativa que regule aquesta activitat i alertant dels seus riscosʺ, al mateix temps que ha apuntat que a França també s’ha prohibit l’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica i han revocat les autoritzacions que havien sigut concedides ʺpels efectes potencialment perillosos per al medi ambient i per a la salut humana, animal o vegetalʺ.

De la mateixa manera, a Alemanya està tècnica també s’ha prohibit, mentre que Gran Bretanya està considerant la seua prohibició total i a Estats Units s’estan imposant moratòries per a realitzar un estudi complet dels seus efectes.

Comparteix

Icona de pantalla completa