Diari La Veu del País Valencià
Puig convoca la comissió de seguiment de la reforma del finançament després que el 2017 haja acabat també sense un nou model

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la convocatòria per al 8 de gener de la Comissió de seguiment per al finançament just, després que el 2017 haja finalitzat sense la reforma del sistema de finançament autonòmic que es va acordar en la Conferencia de Presidents de gener del passat any.

El cap del Consell ha lamentat l’incompliment d’aquest compromís adquirit pel govern espanyol a instàncies de la Generalitat i ha afirmat que “no es necessita més que voluntat política” per a aconseguir “un sistema de finançament just, on hi haja diversitat i singularitat entre els territoris però igualtat entre els ciutadans”.

La Comissió de seguiment està integrada per tots els grups parlamentaris, per la Confederació autonòmica d’empresaris, els sindicats i universitats així com per la Federació de Municipis i Províncies i, segons Puig, en aquesta reunió s’analitzarà la situació amb l’assessorament d’un comitè d’experts.

“Mirant en positiu s’han produït avanços durant tot l’any, com la creació de la Comissió d’Experts, el compliment de l’objectiu que abans d’agost aquesta elaborara un informe o l’obertura d’una comissió polític-tècnica que havia d’elevar un informe al Comitè de Política Fiscal i Financera,” ha assenyalat Puig, que, no obstant açò, ha criticat la paralització del procés de reforma.

El cap del Consell ha assenyalat que la situació a Catalunya no pot ser una “excusa” perquè el govern de Mariano Rajoy incomplisca els seus compromisos “amb els valencians i amb la resta d’espanyols”. “No entenem per què ara es vol introduir Catalunya com a subjecte paralitzador del que s’havia estat fent durant tot enguany”, ha manifestat el president.

El president ha recordat que “la situació d’infrafinançament de la Comunitat Valenciana és un fet reconegut i conegut perfectament pel Ministeri d’Hisenda”, per la qual cosa l’incompliment dels terminis per a la reforma autonòmica “solament crea desafecció i confrontació estèril entre les institucions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa