Diari La Veu del País Valencià
Ulleres de fusta: com convertir una necessitat i uns valors en un negoci

A finals de 2013, Lanzadera, l’acceleradora d’empreses de Juan Roig, va fitxar Luis García per a ajudar-lo a desenvolupar el seu projecte. Touchthesky va nàixer com un treball per a la carrera i ha evolucionat fins a convertir-se en un negoci que representa “els valors i l’estil de vida” del seu creador. Es tracta d’unes ulleres fetes majoritàriament amb fusta que prové del comerç just amb les quals intenta transmetre la seua preocupació front a la crisi ambiental.

García “no sabia res sobre ulleres”, però la idea del negoci naix d’una necessitat pròpia. “Per a mi, posar-me les ulleres és com un ritual, en el moment en què me les pose, em centre i comence a treballar”. Aquesta necessitat, sumada amb la seua preocupació pel medi ambient i el boom de les ulleres de sol de fusta que hi havia al moment, van ser les claus perquè García donara forma a la seua idea.

Sense l’ajuda de Lanzadera, reconeix que hauria sigut “molt difícil” desenvolupar la seua idea fins al nivell on l’ha portada. “Crec que van veure que em prenia les coses seriosament i que el projecte tenia una certa maduresa”, conta. Lanzadera li va obrir “un gran ventall de possibilitats”, gràcies al seu “entorn nutritiu”, amb professionals que cobreixen totes les potes del negoci. Encara que a Touchthesky està ell sol, rep el suport d’altres emprenedors i dels orientadors de Lanzadera que l’ajuden “a prendre les millors decisions”.

De Touchthesky a Touch

Fa aproximadament 4 anys que García va començar el projecte i amb el temps ha passat de “no saber res” sobre ulleres a diversificar el negoci. Tot va començar amb recerques per Internet i molt de treball d’investigació. Una vegada recaptada tota la informació, va donar el pas de posar-se en contacte amb els fabricants. Aquest va ser un dels passos més complicats perquè “havia d’amagar l’edat que tenia” per a fer-se valdre. Quan les ulleres de fusta van començar a veure la llum, García no arribava als 20 anys. “Touchthesky és la primera marca que vam crear i no té res a veure amb el que faig hui en dia”.

Quan va començar feia ulleres perquè li van demanar que desenvolupara un projecte, però assegura que el que fa ara té una raó de ser. En els seus inicis, la marca venia ulleres de sol, un estil de vida ‘surfer’ i modern, enfocat als joves, però ara va molt més enllà. “Em preocupa la crisi ambiental i vull dur a terme un model de negoci que transmeta valors i inspire solucions per a combatre els problemes mediambientals”. Ha continuat amb les ulleres perquè ja coneix el mercat, fet que li ha permés dedicar els últims mesos a conéixer millor la matèria primera. El seu interés principal és que la fusta i l’acetat de cel·lulosa que utilitza siga matèria primera certificada la comercialització de la qual es base en tractats de comerç just. “Vull que els valors que venguem siguen certs” i que el client que opte pel seu producte “confie en el que està comprant”.

Amb el pas del temps, García ha diversificat els seu negoci, que ha anat molt més enllà de les ulleres de sol. En uns mesos, Touchthesky passarà a ser Touch i la marca englobarà ulleres de sol, graduades i ulleres protectores contra la llum blava que emeten els ordinadors i els telèfons mòbils. Per a poder oferir aquestos nous productes, García ha començat a col·laborar amb professionals del món de l’òptica. En el cas de les ulleres graduades, Touchthesky actua com a intermediari: dissenyen les montures i les venen a les òptiques, on després els clients les compren.

La idea de les ulleres protectores contra la llum dels dispositius és un vessant més de la seua filosofia de detectar problemes i crear solucions. De la mateixa manera que a García li preocupa el medi ambient i tracta de combatre el seu deteriorament amb un producte sostenible, es preocupa també pels problemes visuals que generen les noves tecnologies. El seu objectiu és que els consumidors trien la seua marca “per la filosofia que l’acompanya i no només perquè necessite ulleres”.

Vendes per Internet

Fins ara, Touchthesky s’ha centrat més en les vendes en botigues físiques però, “ara que el negoci va creixent”, García es pot permetre contractar algú perquè dissenye una web que li permeta potenciar les vendes per Internet. Any rere any ha anat augmentant les vendes i la facturació. Per al 2018 té com a objectiu arribar a vendre 3.000 ulleres amb la nova col·lecció de dissenys, que es presentarà al març.

Encara no pot viure del seu negoci però, amb el ritme de creixement que porta, espera poder fer-ho prompte. “Enguany m’havia proposat vendre 1.000 ulleres i amb la campanya de Nadal superaré les meues expectatives”, assegura García, que anima tots els emprenedors que vulguen començar un projecte a no quedar-se només en la idea i “passar a l’acció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa