Diari La Veu del País Valencià
El Tribunal Suprem manté Oriol Junqueras empresonat

El Tribunal Suprem ha decidit mantindre en presó provisional el vicepresident destituït de Catalunya i líder d’ERC, Oriol Junqueras. Els magistrats Miguel Colmenero (que és el ponent), Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde han dictat una interlocutòria on, per unanimitat, argumenten que existeixen indicis de delictes de rebel·lió, sedició i malversació i apunta que hi ha “risc rellevant” de reiteració delictiva perquè no hi ha “cap element” que permeta a la sala entendre que Junqueras “té la intenció d’abandonar la via seguida fins ara”.

El Suprem, per tant, tomba el recurs d’apel·lació de la defensa i atén la petició de la Fiscalia i de l’acusació popular (exercida per VOX) i deixa el vicepresident destituït entre reixes. Amb aquesta decisió, el Suprem tomba per segon cop la petició de la defensa de Junqueras de deixar-lo en llibertat. L’altra ocasió va ser el 4 de desembre, quan el jutge instructor, Pablo Llarena, va optar per alliberar sis dels consellers i deixar a presó Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart perquè considerava que hi havia risc de reiteració delictiva.

ERC recorrerà davant de les institucions europees

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha lamentat “profundament” la decisió del Tribunal Suprem (TS) de mantindre el president del seu partit, Oriol Junqueras, a la presó i ha anunciat que la formació recorrerà a institucions europees. En una entrevista a l’ACN, Sabrià ha dit, però, que no els sorprén aquesta decisió i ha denunciat que jurídicament “no s’aguanta per enlloc”.

El republicà ha apuntat que la presó preventiva era revisable i que el mateix Junqueras ha tornat a deixar clar que és “un home de pau i que està disposat a treballar en una relació bilateral amb l’Estat per a aconseguir els objectius polítics als quals ERC mai renunciarà”. “No entenem en cap cas la decisió que s’ha pres”, ha apuntat. Per això, ha explicat que continuaran “batallant” davant del Tribunal Suprem, però també acudiran a instàncies europees per a aconseguir que “com més prompte Junqueras puga estar a sa casa amb els seus i fent política, millor” pel país.

Sabrià ha esperat que el que sí que es puga fer efectiva és la petició de traslladar Junqueras a una presó catalana. Ha dit que això no satisfaria les seues expectatives, però sí que permetria una millora “importantíssima” de cara a la seua família i la “garantia” dels seus drets polítics.

JxCat insisteix que Puigdemont és l’únic candidat

JxCat ha tornat a tancar files amb el seu candidat, Carles Puigdemont. En un document que ha enviat als seus diputats electes i altres membres de les llistes del 21-D, la formació nacionalista assegura que no hi ha cap pla alternatiu al d’investir Puigdemont com a president de la Generalitat.

De fet, JxCat insisteix en el text que no caurà en la “trampa” que està “fomentant l’Estat” d’enfrontar el president destituït amb el vicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras. La formació nacionalista també es mostra convençuda que hi haurà acord amb Esquerra i la CUP sobre la configuració de la Mesa i afegeix que les negociacions s’ampliaran amb Catalunya en Comú-Podem, atés que totes quatre formacions configuren el “bloc democràtic i anti-155”.

L’endemà que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va apuntar que si Puigdemont no pot tornar a Catalunya el “pla B” passaria per investir Junqueras, JxCat subratlla que l’única conseqüència dels resultats electorals del 21-D és la investidura del seu cap de llista, ara a Brussel·les. Finalment, el document demana als electes de la formació que no facen cas de les “especulacions”, perquè “JxCat només te un pla, i qualsevol altre pla és acceptar el 155”.

Comparteix

Icona de pantalla completa