El Consell prohibeix des del 6 de gener les cremes a menys de 500 metres de terrenys forestals

La manca de pluges i el fort vent han provocat una situació de risc
/ València
5 gener 2018 01:00h

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha resolt iniciar el 6 de gener un nou període excepcional de prohibició de cremes en què no es podrà autoritzar, en els terrenys forestals, en els contigus o en aquells amb una proximitat menor de 500 metres dels primers, la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls.

La prohibició serà indefinida i es mantindrà fins que canvien les condicions de risc, segons ha informat la Conselleria en un comunicat. També es restringeixen les accions o activitats contingudes en els plans locals de cremes, de manera que es deixen en suspens, des del 6 de gener de 2018, inclusivament, totes les accions o activitats recollides en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que estableix la resolució. 

Aquesta decisió s'ha pres per part de la Conselleria a partir del seguiment de l'estat de la humitat de la vegetació per mitjà de mostreig que es fa des de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals. En aquest sentit, s'observa que es mantenen els valors secs i fins i tot extremadament secs en l'estrat de matoll, amb variacions dependent de la zona geogràfica i de l'orientació dels vessants on s'assenten.

En aquesta època de l'any, els valors habituals de l'estrat de matoll, amb una precipitació normal, haurien de ser normals o fins i tot humits. L'estrat arbori després de les escasses pluges de l'últim mes ha entrat ja en valors de la categoria de sec. Pel que fa als combustibles fins, en la major part del territori l'estrat herbaci segueix agostat i sec i, per tant, molt disponible davant de les ignicions.

Aquestos valors es veuen fins i tot empitjorats pels episodis de vents de ponent que hi ha hagut els últims dies i que han portat com a conseqüència els dos últims incendis patits. La combinació dels forts vents pronosticats, acompanyats del descens de la humitat relativa, han fet que el combustible, tant el viu com les parts mortes, seguisca dessecant-se.

Els incendis forestals de Culla i de Sagunt, en la marjal dels Moros, s'han caracteritzat per la ràpida propagació, ja que en poques hores han cremat molta superfície per les extremes condicions meteorològiques en què han predominat forts vents de component oest, però també a causa de l'estat de la vegetació per l'absència de pluges.

La precipitació acumulada durant l'últim mes en el conjunt del País Valencià ha sigut molt escassa o nul·la, especialment a la demarcació de Castelló. A açò cal sumar l'escassetat general de precipitacions al llarg de l'estiu i de tota la tardor. Aquesta circumstància necessàriament té un reflex en el grau d'humitat de la vegetació i, per tant, en la seua elevada disponibilitat enfront del foc en cas d'incendi.

next