Diari La Veu del País Valencià
El PPCV va demanar fa dos mesos el segon metge per als bous al carrer que ara rebutja

El rebuig frontal per motius econòmics de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, a l’obligació de disposar d’un segon metge als festejos de bous al carrer contrasta amb la postura del seu grup parlamentari a les Corts, que el passat 23 d’octubre va demanar la presència d’un segon facultatiu en tots els esdeveniments celebrats “en localitats de més de 5.000 habitants i en aquells en què s’exhibisquen bous salvatges”.

Isabel Bonig va celebrar aquest dijous una reunió amb el president de l’Associació en defensa del Bou al Carrer, Julio Franch, i després va comparéixer en una roda de premsa per a carrregar contra la mesura, prevista en la llei d’acompanyament als pressupostos del 2018. La líder popular va afirmar que aquestes mesures “no ataquen directament la festa taurina, però sí que li posen obstacles” i va llançar la sospita que el Consell, “conscient del desgast polític que suposa enfrontar-se a una tradició tan arrelada”, fa servir el segon metge per tal de “fer impossibles” alguns dels esdeveniments taurins”.

Bonig va assegurar que el preu de l’atenció mèdica, sumat al de la presència del veterinari, passarà de “250 o 300 euros per actuació (n’hi poden haver dos diàries, de vesprada i de nit) a 800 o 900” . El rebuig del PPCV a “aquest nou obstacle econòmic” es materialitzarà, segons va anunciar Bonig, amb mocions als ajuntaments i amb una Proposició No de Llei a les Corts. Bonig ha defensat que l’aplicació de les mesures siga “voluntària”.

La PNL de Català i Yáñez

Les diputades Remedios Yáñez i María José Català (exconsellera d’Educació) defensen tot el contrari a partir d’una demanda del “Consell Autonòmic Mèdic” al PPCV per tal d’aplicar una mesura ja vigent a “Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia”.

La PNL “sobre la cobertura sanitària mèdica dels festejos taurins tradicionals a la Comunitat Valenciana, presentada pel Grup Parlamentari Popular” té el número de registre 82.354 i es va publicar al Butlletí de les Corts Valencianes del 22 de desembre passat, ara fa dos setmanes,

En l’exposició de motius, Yáñez i Català expliquen: “La Comunitat Valenciana es caracteritza per ser la comunitat que més festejos taurins tradicionals celebra, per la qual cosa la millora de la seguretat en general, de l’eficàcia de l’assistència sanitària medicoquirúrgica, de la també major seguretat jurídica dels professionals i de la major dignificació dels festejos taurins tradicionals mateixos és un fi que hem de perseguir”.

Les diputades apel·len al Reial decret 1649/1997, de 31 octubre, que preveu “la incorporació de la figura del metge ajudant a l’equip medicoquirúrgic de la infermeria taurina, qüestió que al seu dia va

estudiar el Tribunal Suprem i va reconéixer”. La sol·licitud del Consell Autonòmic Mèdic que el PPCV confirma, es justifica, segons la PNL, “a fi de no sentir-se discriminats en el seu exercici respecte a altres

comunitats, disminuir la seua sobrecàrrega de treball, reivindicar major eficàcia i seguretat, donar major atractiu per als professionals mèdics per aquesta activitat assistencial, que ha evolucionat a tindre

menys interés els últims anys i, per descomptat, per a millorar la qualitat d’atenció sanitària en aquest tipus de festejos”. Tot avantatges, doncs, per al grup del PPCV a les Corts.

Mata (PSPV) adverteix Bonig que “l’acabaran empitonant”

El portaveu socialista a les Corts, Manolo Mata, ha respost els atacs de Bonig amb l’advertiment que “el populisme falaç l’acabarà empitonant”. A parer del síndic del PSPV, “Bonig no pot quedar bé amb tothom alhora i en tots els temes”. Per això alerta que “fa més mal als festejos i a les tradicions qui els utilitza de forma partidista com el PPCV que els qui intenten millorar les condicions de seguretat, protecció i difusió”.

Mata adverteix que “si els ‘bous al carrer’ s’han convertit en un nou motiu d’enfrontament dins del PPCV ha de quedar clar que els que no pot eixir perjudicats són els festejos”, i exigeix a Bonig que “quan es reunisca amb ells s’atrevisca a explicar tota la veritat, igual que ara haurà d’explicar al Consell Mèdic per què està en contra d’una iniciativa que el seu grup segueix defensant a les Corts”.

Comparteix

Icona de pantalla completa