Diari La Veu del País Valencià
Les telefonades entre Blasco i Tauroni eren ‘bastant freqüents’
Europa Press / València

Aquesta agent s’ha pronunciat en aquests termes en la seua declaració en qualitat de testimoni, per videoconferència, en el judici per la primera peça del ‘cas Cooperació’. En la sessió d’aquest dimarts també han declarat altres dos companys d’aquesta agent.

Aquesta funcionària, a preguntes del lletrat de Rafael Blasco, ha explicat que en els informes policials van arreplegar diferents telefonades entre Tauroni i l’exconseller, algunes d’elles breus: “recorde una conversa en la qual diuen que després tenen una cita”. Ha concretat que arreplegaven aquelles converses que consideraven rellevants per a la recerca, encara que anaren curtes. Algunes d’elles era per a tancar cites, o quedaven per a telefonar-se o per a veure’s després, ha agregat.

Interpel·lada per si va haver telefonades entre tots dos contingut el contingut de les quals no es va reflectir en els informes, ha comentat que suposa que sí, encara que de memòria no ho sap: “el nombre de trucades era bastant elevat, així que supose que alguna es quedaria fora”, ha puntualitzat.

L’agent, que va participar en la recerca de la causa i en les detencions, ha reiterat que durant les intervencions telefòniques, l’objectiu era investigar Tauroni i les seues empreses, però “que després isquera Blasco de manera tangencial, açò ja…”. També ha incidit, igual que els seus companys, en què no se’ls va plantejar, ni per part de la Fiscalia ni per la jutgessa instructora, la intervenció o recerca de l’exconseller. “En cap moment es planteja una recerca sobre Blasco en la fase d’instrucció en el jutjat”, ha agregat.

La recerca –ha afegit en aquest sentit– “sempre s’ha fet sobre l’entorn de Tauroni, no sobre Blasco. La recerca era sobre Tauroni i les societats que estaven relacionades amb ell”. Així mateix, l’agent ha afirmat que no recorda si entre Blasco i Tauroni van parlar sobre la Fundació Cyes: “recorde que hi ha converses en les quals es parla de Cyes, però no recorde en concret si era entre aquests dos interlocutors”. Sobre aquest tema, l’advocat de l’exconseller ha puntualitzat que “no hi ha cap”.

En general, sobre totes les intervencions telefòniques, la testimoni ha explicat que feien resums i informes i els remetien, al costat d’uns CD amb els enregistraments íntegres, al jutjat. “A nosaltres se’ns va autoritzar a intervenir, escoltar i gravar, i conforme a açò fèiem l’informe amb allò que consideràvem d’interès”, ha exposat l’agent, després dels intents de les defenses de qüestionar les intervencions i els seus resultats.

Preguntada per les converses en les quals s’utilitzava el valencià, la testimoni ha exposat que per a açò comptaven amb un intèrpret, d’una empresa que va guanyar el concurs: “el valencià s’entén bastant bé, però al marge, quan hi havia converses en valencià, havien d’anar transcrites per un intèrpret, i açò és el que es va fer”, ha comentat. “Quan detectàvem una conversa en valencià, cridàvem a l’intèrpret i la traduïa”, ha afegit.

Un altre agent, inspector de Policia, que ha declarat com a testimoni en el judici aquest dimarts, ha coincidit amb la seua companya i ha indicat que els traductors “feien les traduccions de les converses en valencià, i una vegada en castellà seleccionàvem allò que vèiem d’interès”, ha matisat.

A aquest agent se li ha interpel·lat per si recorda la transcripció d’una conversa en la qual Blasco diu a Tauroni que es passe per la seua casa, ha dit que no la recorda. I li ha insistit el lletrat: “ho van entendre així o degué ser l’empresa traductora la que va fer constar aquest text?”, a la qual cosa el testimoni ha contestat de nou: “no ho recorde”.

A més, aquest agent ha assenyalat que encara que no va intervenir en els seguiments policials de Tauroni, sí que sap que van tenir lloc, i creu recordar que en aquests mai va ser vist amb Blasco. Un altre dels policies que sí que va intervenir en aquests seguiments ha dit que “van tenir lloc de tant en tant, en moments concrets”.

Comparteix

Icona de pantalla completa