Diari La Veu del País Valencià
El Consell radiografiarà la xarxa de mobilitat del país

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat que el Consell desenvoluparà una Estratègia de Mobilitat Sostenible entre 2019 i 2030 que dissenye un “mapa d’actuacions” per al futur i “amb les llums llargues”.

Així ho ha manifestat en una roda de premsa per a fer balanç de les inversions en carreteres, ferrocarrils i obres del Programa d’Inversions Productives (PIP), acompanyada pel director general d’Obres Públiques, Carles Domingo. Salvador ha avançat que dimecres que ve tindrà lloc una primera reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i amb els diferents agents econòmics i socials, per a “iniciar el procés” de l’estratègia.

El Consell pretén desenvolupar aquesta estratègia entre 2019 i 2030, que englobarà “actuacions més potents, des del punt de vista econòmic, i a llarg termini”, després d’uns primers anys de legislatures dedicats a “revertir la situació complexa que va deixar l’anterior govern”. A més, ajudarà a fer un “diagnosi de com ens movem”. Aquest pla considerarà “tots els elements que conformen la mobilitat: les carreteres, els ferrocarrils, el transport públic, les vies no motoritzades, tot allò que implica un mapa d’actuacions de cara al futur”, ha afegit.

287 milions destinats a carreteres

Respecte a les inversions en carreteres, s’han executat 287 milions dels 299 pressupostats, és a dur, un 96%. D’aquests 287 milions, se’n poden territorialitzar 272. Així, per demarcacions, a Castelló s’han executat 110,7 milions (el 40,7%); a València, un total de 88,9 (32,6%) i a Alacant, 72,4 milions (el 26,65% del pressupostat).

Més del 60% de l’executat, uns 176 milions, han sigut en actuacions per a millorar i conservar l’estat de les carreteres, la seguretat vial i promoure la mobilitat sostenible i accessibilitat. No obstant açò, Salvador ha lamentat que el 28% s’haja destinat a fer front al pagament ajornat d’infraestructures.

La consellera ha remarcat que s’han dut a terme 200 actuacions singulars per valor de prop de 287 milions d’euros, per a la millora d’un total de 430 quilòmetres de carreteres, sobretot a les comarques d’interior i ha destacat l'”aposta de la Conselleria per la mobilitat sostenible”. També s’han implantat nous itineraris per a bicicletes i vianants, que sumen 50 quilòmetres.

Quant als ferrocarrils, les inversions executades durant aquests dos últims anys són de 62,9 milions, el 91% del total pressupostat. La “major inversió” en aquest àmbit, segons ha assenyalat, ha sigut la de la Línia 9 que connecta les Marines i Alacant. Fer front al deute acumulat per l’administració ha suposat un 17,9% del pressupost de ferrocarrils, al voltant d’11,9 milions d’euros.

Executat el 95,25% dels pressupostos

S’ha destacat, a més, que aquest departament ha executat més de 366 milions d’euros dels 385 pressupostats en infraestructures públiques des de 2015, una xifra que suposa un grau d’execució del 95,25% i demostra que el Consell “pressuposta i compleix”. Salvador ha remarcat que aquestes inversions s’han dut a terme “malgrat l’herència de l’anterior Consell”, ja que un 24% dels pressupostos, fins a 94 milions d’euros, s’ha destinat a pagaments ajornats.

Sobre aquest punt, ha subratllat que la Conselleria “comença a planificar, una feina que no s’havia fet mai” perquè l’anterior executiu autonòmic duia a terme actuacions “improvisades”. Així, ha assegurat que el Consell “acabarà amb la política d’improvisació” per a protagonitzar una “etapa en la qual s’actuarà de manera més raonada”. La consellera ha posat en relleu que l’administració ha hagut d’impulsar noves actuacions mentre “paga el deute del govern anterior” i enfront d’un govern central que “solament ha fet promeses i no ha plasmat res en els pressupostos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa