Diari La Veu del País Valencià
La Pobla de Vallbona multa l’organització d’una ruta antifeixista per incomplir les ordenances municipals

El passat 9 de setembre l’Aplec de Camp de Túria arribava a la seua sisena edició. Dins de les activitats previstes, l’assemblea va organitzar una ruta antifeixista pels carrers de la Pobla de Vallbona, la localitat que acollia la celebració. L’activitat, segons expliquen els organitzadors, consistia a realitzar “una cercavila a peu per cinc carrers del municipi amb noms relacionats amb la dictadura feixista espanyola”. Uns carrers que, afegeixen, “no es veuen afectats per la Llei de Memòria Històrica pel simple fet que estan dedicats a persones sobre les quals manca informació oficial per a poder-los atribuir l’autoria dels crims que van perpetrar, tot i que popularment són notòriament coneguts”. Són els carrers de Guillermo Roch, Calvo Sotelo, Tinent Coronel Alfonso Pelechá, Coronel Jesús Pitarch i Exèrcit Espanyol.

L’acte es completava amb la “substitució” de les plaques dels carrers esmentats per noves plaques amb noms de dones de la Pobla de Vallbona represaliades durant la guerra, la dictadura o la transició. L’activitat, doncs, va consistir a cobrir amb adhesius els noms de personatges franquistes pels de Desamparados Coscolla Pareno, Rosario Bernat García, Eulalia Navarro Giner –totes tres mestres represaliades–, Conxa Adua Estellés “la Xata Pura” –afusellada– i Maria Salvadora Rosalen Puertes “Boro”.

Si bé l’organització tenia permís tant per a celebrar l’aplec, en general, com la ruta, en particular, el canvi simbòlic de noms no estava autoritzat. De fet, incompliria dues ordenances municipals: la reguladora de la denominació i retolació de vies públiques i nuclis urbans i la reguladora del servei públic de neteja viària. És per això que l’Ajuntament va imposar a l’organització una multa de 600 euros. També la Delegació del govern espanyol va sancionar aquesta acció en aquest cas, però, amb el pretext de “desobediència a l’autoritat”. La multa ascendia a 601 euros, amb la qual cosa els organitzadors de l’aplec s’enfronten a dues sancions que sumen més de 1.200 euros.

Pendents de la notificació de la resolució

Fonts de l’Ajuntament confirmen que s’havia donat permís per a la ruta antifeixista, sense tapar els noms dels carrers, “però no es pot autoritzar la infracció d’una ordenança”. A més, remarquen que no volen donar més ressò a aquest episodi, “perquè la celebració de l’Aplec és molt més que això”. Malgrat les crítiques i acusacions rebudes per part de l’assemblea, els responsables de l’Ajuntament manifesten que tenen “la consciència tranquil·la” i que “no haver posat la multa en aquell moment també hauria tingut conseqüències que no estàvem disposats a assumir”.

Després de la multa de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona es va obrir un període d’al·legacions. Des del consistori avancen que “la resolució es farà pública al llarg d’aquesta setmana” i que la gent de l’Aplec “s’ha precipitat amb les seues notes de premsa i els vídeos”. De fet, insinuen que “ells encara no han rebut la notificació, però esperem que, quan ho facen, rectifiquen tot el que han dit”.

“Es pot visibilitzar sense incomplir ordenances”, diuen des de l’Ajuntament, “però ells van decidir no retirar els adhesius i, segons deien, assumir les conseqüències”. D’aquesta manera fan referència a la negativa de l’organització de retirar els adhesius després de ser requerits per la Policia Local. Segons afirmen des de la mateixa assemblea de l’Aplec, “és precisament per aquesta negativa que ens arriba una segona multa de 601 euros des de Delegació de govern [espanyol]. Aquesta, però, no es basa en cap ordenança municipal, sinó en la coneguda Llei Mordassa tot al·legant desobediència a l’autoritat”. Així doncs, finalment la multa imposada a l’organització de l’Aplec del Camp de Túria ascendiria a 1.201 euros. Queda per conéixer quina és la resolució després del procediment d’al·legacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa