Diari La Veu del País Valencià
El Consell constata la seua impotència davant la inacció de Rajoy amb el finançament

La impotència del Consell davant la inacció del govern espanyol amb el problema del finançament autonòmic sembla evident. Almenys aquesta és la sensació que va donar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunió que va tindre amb els partits polítics, sindicats, universitats i entitats per a tractar aquesta qüestió. L’executiu de Mariano Rajoy va prometre un nou model per a abans que finalitzara el 2017, que no s’ha materialitzat. Davant això, i després de la manifestació del passat 18 de novembre, el govern de Puig no ha pogut fer més que continuar demanant a Madrid els diners necessaris per a “complir les obligacions amb la legitimitat i correspondència que necessiten els valencians”.

El president va criticar que el sistema de finançament actual va ser creat amb l’objectiu que durara 5 anys i ja va pel nové. Malgrat el treball fet durant l’any per a avançar en la millora de model vigent, la situació està estancada “perquè el govern espanyol no assumeix la seua responsabilitat”. El desig del Consell és que l’executiu de Rajoy actue durant les pròximes setmanes, que deixe de “perdre el temps” i que solucione el problema territorial “que no és només Catalunya”.

L’informe dels experts planteja que hi ha un problema de governança del sistema. Per al Consell, el model hauria de ser federal i cooperatiu perquè l’actual permet al govern espanyol decidir “què pertoca i què no pertoca” a les autonomies. Davant això, el Consell va assegurar que no permetrà més “amenaces” ni “xantatges” de l’Estat, com la de retallar al País Valencià 353 milions dels lliuraments a compte dels recursos del sistema de finançament de l’exercici de 2018. “Açò no pot ser la solució”, va subratllar Puig, que va instar el govern espanyol a fer efectius “ja” els 1.500 milions d’euros de la liquidació de l’exercici de 2016. Està previst que el govern espanyol abone aquesta quantitat al juliol.

Problemes de gestió

Mentre que tots els partits polítics van incidir en la necessitat d’un canvi de model per a solucionar els problemes econòmics del País Valencià, el PPCV va posar la nota discordant. L’estratègia de defensa dels populars va ser la de desacreditar la “gestió diària” del Consell posant l’èmfasi en el fet que durant la legislatura passada, el PPCV va poder governar sense els diners que el Consell de Ximo Puig demana ara al govern espanyol.

La no aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018 va ser l’argument principal del portaveu d’economia del grup popular a les Corts, Rubén Ibáñez, per a defensar la inacció de l’executiu central en matèria de finançament autonòmic. Tanmateix, la manca d’uns nous comptes públics per a 2018 no ha impossibilitat l’aprovació de la quota basca i de la millora del finançament per a les Illes Canàries.

Així i tot, Ibáñez va defensar que un nou model de finançament autonòmic “no és possible” sense l’aprovació dels comptes públics “amb els quals els valencians sempre guanyen”.

Conseqüències de l’infrafinançament

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va posar de manifest la unitat dels valencians en la lluita per un finançament just i va incidir en l’escletxa que aquest problema genera a la societat valenciana enfront d’altres autonomies. La despesa per alumne al País Valencià és entre un 20% i un 50% menor que “a les autonomies del nord” i, en sanitat, entre un 10% i un 15% inferior. La pitjor part se l’emporten els recursos per a protecció social, que són un 60% més baixa que a la resta de l’Estat. Amb els recursos econòmics corresponents, l’economia valenciana “creixeria per damunt del 4%” i es crearien “més llocs de treball i de major qualitat”.

En les pròximes setmanes, el Consell insistirà “en tots els àmbits possibles” en la necessitat de resoldre la qüestió del finançament i no descarta utilitzar “altres mecanismes”, però sense concretar-ne cap.

Més clar va ser el secretari general d’UGT, Ismael Sáez, quan va anunciar que es tornaran a mobilitzar si no hi ha progressos. L’informe dels experts mostra “que els valencians no ploren” quan demanen el finançament “que necessiten”. Va destacar la paralització del procés de negociació, “probablement deguda a la situació a Catalunya”.

El consens en la qüestió del finançament arriba fins i tot a la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) que seguirà “treballant” per a solucionar la “discriminació” que pateixen el valencians com a conseqüència de l’infrafinançament. El president de la patronal, Salvador Navarro, va insistir que vol sentir-se “tan espanyol” com qualsevol altre ciutadà, però la “discriminació” el fa sentir com un ciutadà de tercera.

Comparteix

Icona de pantalla completa