Diari La Veu del País Valencià
‘Tic-Tac’, un musical en valencià, bat el rècord d’espectadors de tota la història de les produccions públiques

En molt poques ocasions, el Teatre Principal de València aconsegueix penjar el cartell d’entrades esgotades. Fer-ho al final de vint funcions, amb un text en valencià al Teatre Principal de València no és una qüestió “fàcil”, reconeix el director general de l’Institut Valencià de Cutlura (IVC), Abel Guarinos. Tanmateix, Tic-Tac, l’obra escrita per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont, que s’ha pogut veure aquest Nadal a l’escenari del carrer de les Barques, ha trencat tots els rècords d’afluència de públic de la història.

Han estat més de 10.000 espectadors, és a dir, una mitjana de 508 localitats per representació, una dada que marca una nova fita des que la Generalitat Valenciana va començar a fer produccions públiques d’arts escèniques, primer amb l’IVACEM, ens del qual va nàixer el Centre Dramàtic, després amb Teatres de la Generalitat, posteriorment amb Culturals i actualment amb l’IVC.

Això no obstant, el teatre públic havia tingut altres produccions on la resposta dels espectadors havia estat significativa, com ara Enrique IV de Luigi Pirandello, amb direcció de Pepe Sancho, que es va representar al Teatre Principal el 2008 o Los intereses creados de Jacinto Benavente, també dirigida per Sancho, que es va poder veure al Teatre Rialto el 2010. Tot i ser textos en castellà, però, cap d’ells no va superar la xifra dels 10.000 espectadors i no va penjar el cartell d’entrades exhaurides com ho va fer Tic-Tac el passat diumenge.

Cartell creat per Manolo Boix de Tic-Tac al Teatre Principal el passat diumenge. / IVC

Tic-Tac ha doblat el nombre d’espectadors que va aconseguir l’anterior musical produït per l’IVC, Happy End de Bertolt Brecht amb direcció de Salva Bolta, que es va exhibir en Nadal del 2016. Davant l’èxit de públic, des de l’Institut Valencià de Cultura no veuen amb mals ulls reposar el musical en la propera temporada 2018-2019. En eixe cas, la possibilitat que s’estudiarà aviat, indiquen a aquest diari, és que l’exhibició de la producció sota el segell de Teatre del Poble Valencià també seria coincidint amb les dates nadalenques. Per altra banda, queda descartada per qüestions merament tècniques l’opció de dur el musical a la propera edició del festival Sagunt a Escena.

La producció de l’Institut Valencià de Cultura i de l’àrea de Teatre de la Diputació de València que es va estrenar el passat 14 de desembre i que ha omplit totes les seues representacions inicia ara un nou periple pels teatres principals d’Alacant i Castelló, i també al Teatre Serrano de Gandia, pel fet que enguany aquesta ciutat és la capital cultural valenciana.

Tic-Tac és un musical 100% valencià que ja forma part de la història de les arts escèniques valencianes, amb la dramatúrgia de Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont; els compositors i directors musicals Noèlia Pérez i Josep Zapater; la coreògrafa Cristina Fernández Pintado; els intèrprets Ramón Ródenas, Noemí Lira, Álvaro Báguena, Tony River, Manuel Maestro, Sílvia Rico, Victor Lucas, Mary Porcar, Carmen Peinado, Ana Burguet i els esmentats Alberola, Pérez, Zapater i Fernández; el cartellista Manuel Boix; l’il·luminador Carles Alfaro; el figurinista Pasqual Peris, i els productors executius Majo Urieta, Toni Benavent i Sara Rey. Aquest fet, emfatitza Guarinos, “és Teatre del Poble Valencià”, amb un elenc de 14 actors valencians que canten, ballen i actuen per a interpretar un musical en valencià que representa la “producció pública amb més públic de la història dels dos teatres”, remarca el responsable de l’IVC referint-se al Principal i el Rialto que són els dos centres escèniques que gestiona l’administració a la ciutat de València.

Pròxima producció pública

La propera producció pública serà l’obra que estan creant els dramaturgs Xavi Puchades, Begoña Tena, Juli Disla i Patrícia Pardo i que acollirà el Teatre Principal de València al voltant de l’últim trimestre de la temporada –entre abril i juny. L’obra serà de nou coproduïda per l’Institut Valencià de Cultura i l’àrea de Teatre de la Diputació de València.

El text, que gira al voltant de les migracions, duu com a nom provisional Els nostres, encara que el títol no és definitiu, però, serà la següent “gran producció” de la Generalitat, similar a Tic-Tac pel que fa a la grandària de l’equip tècnic i escènic.

Comparteix

Icona de pantalla completa