Diari La Veu del País Valencià
Recorren davant el TC el tancament de RTVV en considerar-lo ‘antiestatutari’
Europa Press / València

Un grup de treballadors de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) ha presentat un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional (TC) contra l’acord autoritzat per Les Corts, de 28 de novembre de 2013, pel qual es va acordar la dissolució, liquidació i extinció de la societat pública, una decisió que considera que és “antiestatutària”, “arbitrària”, “ineficient”, “contraria a l’interès general” i que vulnera els drets fonamentals dels empleats afectats.

El recurs, que defensa el despatx José Domingo Monforte Advocats Associats i que es va presentar aquest passat dilluns, es fonamenta que l’administració autonòmica, amb la decisió de supressió del servei públic de ràdio i televisió públiques valencianes, “ha lesionat desproporcionadament i de forma totalment arbitrària i injustificada, els drets fonamentals dels treballadors de RTVV, S.A.O.com el principi d’igualtat, de seguretat jurídica i de tutela judicial efectiva”. En l’escrit es demana la nul·litat de l’acord autoritzat per Les Corts i que es restablisca als recurrents en la “integritat del principi d’igualtat de tracte”.

Segons ha apuntat José Domingo Monforte en un comunicat, en autoritzar l’acord de supressió de l’únic servei públic de ràdio i televisió, el parlament autonòmic ha “incorregut en un comportament antiestatutari, contrari als valors que Les Corts han de defensar, en clara al·lusió a finalitats previstes en l’Estatut d’Autonomia, tals com la potenciació de la llengua valenciana, la protecció i defensa de la identitat, valors i interessos del poble valencià així com el respecte a la diversitat cultural i el patrimoni històric del País Valencià”.

Segons consta en un dels recursos, en la presa de la decisió del cessament de les emissions amb la “cobertura fictícia” del “permís retribuït”, han prevalgut “interessos partidistes que impliquen una “clara infracció del dret a l’ocupació efectiva” de l’Estatut i s’ha generat una situació “d’incertesa” i “inseguretat jurídica” en els treballadors, que no volen extingir el vincle laboral.

Els demandants consideren que és de “transcendental importància” que el TC es pronuncie “desenvolupant nous criteris constitucionals que garantisquen el respecte dels drets fonamentals dels treballadors” en aquests casos, i afegeix que a més, el recurs té una transcendència “especial” perquè els seus efectes s’estendrien a la resta de 1.651 treballadors de la societat pública i qualsevol altre d’una entitat estatal, autonòmica o local.

Acte “extraordinari i d’especial gravetat”

D’altra banda, s’argumenta que l’aprovació de la dissolució “va ser un acte extraordinari i d’especial gravetat per als drets dels treballadors així com per a la societat valenciana, perquè s’ha privat de l’únic serveis de ràdio i televisió públic” del nostre País amb una decisió “totalment anormal i arbitrària autoritzada per Les Corts”.

A més, al·leguen crebant del principi d’igualtat de tracte de l’article 14 de la Constitució perquè col·loca als treballadors en una posició “totalment discriminatòria” en comparació d’altres; que la figura del “permís retribuït” és “totalment fictícia i fraudulenta”, que emmascara un acomiadament tàcit, i que Les Corts no han assumit el “rol del bon empresari” en acordar la supressió del servei públic sense barrejar alternatives.

En aquesta línia, consideren que Les Corts no han acreditat com els és exigible als poders públics la supressió del servei per causes econòmiques, un motiu que “es fa difícil com a únic”. Per aquest motiu entenen que no s’ha justificat la raó de la supressió quan “caben altres mesures molt menys oneroses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa