Diari La Veu del País Valencià
El Museu de Belles Arts rep prop de 140.000 visitants en 2017, un 5% més que l’any anterior

El Museu de Belles Arts de València, gestionat per Cultura de la Generalitat, ha augmentat el nombre de visitants durant l’any 2017. En concret, 139.638 persones han entrat al museu, la qual cosa suposa un increment del 5% respecte de l’any anterior.

La freqüència dels visitants ha sigut constant durant tot l’any, encara que es destaca una afluència més alta en els mesos d’estiu, coincidint amb l’exposició de la Col·lecció Delgado, que va ser visitada per més de 40.000 persones.

El Museu de Belles Arts va iniciar la temporada d’exposicions temporals amb Mirades Fotogràfiques, que en col·laboració amb els alumnes de fotografia d’ESAT (Escola Superior d’Art i Tecnologia) feia la interpretació fotogràfica de 30 obres de la col·lecció permanent del museu. Amb una mirada actual i mitjançant fotografies, s’il·lustraven quadres de pintors com Vicent Macip, Nicolás Falcó, Velázquez, Cornelisz van Haarlem, Asensio Juliá, Ignacio Pinazo o Cecilio Pla. En l’exposició es mesclava l’interés per l’actualitat, amb eines de hui, amb l’interés pel passat i allò clàssic, que malgrat la distància amb els noves generacions no deixa de ser universal.

Durant el mes de juny, el vestíbul del Museu va rebre l’exposició itinerant del Museu del Prado, que permetia que les persones amb discapacitat visual pogueren tocar i gaudir de set obres d’art accessibles. Entre aquestes, La forja de Vulcà, de Velázquez; El quitasol de Goya; La Gioconda, del taller de Leonardo da Vinci, i El cavaller de la mà en el pit, del Greco.

L’exposició de la Col·lecció Delgado és la que més visitants va atraure perquè gran part dels 32 quadres s’exposaven per primera vegada. És el cas de Dama de Perfil, de Diego Velázquez. Tampoc havien sigut exhibits abans Magadalena penitent, Oració en l’Hort i El Salvador, de Bartolomé Esteban Murillo; Bodegón de dolços i fruita seca, de Tomás Yepes, i Sant Pere, de José de Ribera. Es tracta d’una mostra representativa de la pintura des del gòtic internacional tardà fins al segle XVIII, que se centra principalment en la pintura barroca espanyola. Els quadres de la Col·lecció Delgado han quedat en comodat per un període de cinc anys i s’incorporen a la col·lecció permanent del museu.

El passat mes de novembre es va inaugurar ‘Intacta Maria. Política i religiositat a l’Espanya barroca’, que romandrà oberta fins a l’abril. Són 53 obres d’art que analitzen el procés de fabricació de la devoció a la Immaculada Concepció de Maria en el segle XVII. Es poden contemplar Verge Tota Pulchra, de Juan Sariñena; La gran al·legoria de la Inmaculada Concepción, de Juan de Roelas, de 1616, o La Inmaculada Concepción amb els jurats de la ciutat de València, realitzat el 1662 per Jerónimo Jacinto d’Espinosa, entre altres quadres.

Per a acabar l’any, el Museu de Belles Arts ha obert al públic ‘Fulgors de protecció. El so de les estrenes en la plateria valenciana’. La particularitat d’aquesta exposició resideix en el fet que és la primera vegada que es fa una exposició que mostra els amulets-joies, també anomenats ‘estrenes’ al territori valencià, que protegien els xiquets de malalties i de qualsevol tipus de mals en la segona mitat del segle XVIII i els inicis del segle XIX. La mostra exposa les medalles religioses que es penjaven de la cintura dels xiquets, amb campanetes que afegien l’accepció de joguet sonor a les seues ja esmentades funcions protectores, així com altres peces d’orfebreria, pintura i escultura relacionades amb aquest tema.

Al llarg del passat any, el museu ha continuat amb el cicle ‘Coneguem la col·lecció’, amb la presentació de cinc obres d’art que continuaven als magatzems del museu i que han sigut restaurades i presentades als ciutadans. ‘Coneguem la col·lecció’ es va iniciar amb una obra de la pintora Rosario de Velasco, La matança dels innocents (1931), un quadre que s’emmarca en la pintura de denúncia social de principis del segle XX i que va comptar amb la presència de Gregorio Martín, de 83 anys, que va posar per a l’autora del quadre quan era un xiquet.

Altres obres presentades han sigut el model en algeps original per al monument a Ignacio Pinazo Camarlench (ca. 1946), obra d’Ignacio Pinazo Martínez; una pintura d’Esteban March, Batalla de David contra Goliat; Maternitat (ca. 1931), una escultura de Salvador Vivó Torres, i Dona, d’Ignacio Pinazo Martínez (1883-1970).

Comparteix

Icona de pantalla completa