
La Generalitat compra la Nau de Tallers de Sagunt per a rellançar-la com a espai cultural de referència

El Consell ha decidit comprar la Nau de Tallers ubicada al Port de Sagunt per a recuperar aquest espai i donar-li un nou ús cultural. L'operació negociada i tancada amb l'Estat –propietari actual de l'espai– està valorada en tres milions que s'han abonat en efectiu i la permuta d'una parcel·la ubicada Paterna –valorada en 700.000 euros. Així ho han anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, en una roda de premsa en què han estat acompanyats per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i la presidenta de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), Pilar Platero.
Aquest espai va ser ideat com un dels bucs insígnia en matèria cultural pel govern del PPCV, però la seua posada en marxa va esdevindre un gran fracàs. Durant els anys que va estar en funcionament, allà es van representar grans espectacles com Lisístrata, de Carles Santos; Las comedias bárbaras, l'obra de Valle-Inclán dirigida per Bigas Luna, i l'estrena, el 2001, dins de la desapareguda Bienal de València, del muntatge de la tragèdia d'Eurípides, Las Troyanas (415 aC), en versió escènica de La Fura dels Baus i direcció d'Irene Papas, que va cridar l'atenció de la reina emèrita, Sofia de Grècia, qui va acompanyar fins al Port de Sagunt l'aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana.
Això no obstant, després d'anys sense un pla concret per a recuperar aquest espai ideat per a les arts escèniques, el Consell ha arribat a un acord amb totes les parts per a comprar aquestes naus i fer-se càrrec de la seua gestió. La compra s'ha dut a terme a petició de la Conselleria de Cultura, segons ha matisat la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, Maria José Mira.
Pagar amb "més espècies"
El 2016, la Generalitat va tractar d'acordar una permuta amb l'Estat per a formalitzar la compra de La Nau de Sagunt. Finalment l'intent va fracassar per falta de temps, com ha apuntat Maria José Mira. En setembre, la sentència del jutjat que dirimia l'incompliment de la cessió de l'espai a la Generalitat a canvi que aquesta acabara comprant-lo va ser ferma i "se'ns va instar a tornar La Nau de Sagunt perquè teníem la cessió gratuïta per part de l'Estat a través de la Fundació de les Arts", ha recordat la secretària autonòmica.
El Consell de l'època popular va fer una inversió de 27 milions d'euros per a arreglar l'espai, però finalment no es va a arribar a formalitzar la compravenda i per això es va obrir procés judicial el 2012, la sentència del qual va arribar en setembre del 2017. Tanmateix, Mira ha apuntat que el 2016 es va intentar, "però no va donar temps a tancar un acord i tampoc ho teníem previst en els pressupostos". La sentència diu que la Generalitat ha de tornar la propietat a l'Estat i, al seu torn, l'Estat ha d'indemnitzar la Generalitat per la inversió feta llavors. Per tant, ha matisat la secretària autonòmica, "la sentència ens empeny a fer un acord".
El mode de pagament barreja una part en diners i una altra en "espècies". Aquesta última, segons Maria José Mira, s'hauria preferit que fóra major. "Tots els diners no els podem posar dins del mateix any", ha justificat la responsable de finançament de la Generalitat. Per alleugerar la despesa "si haguérem tingut més temps, m'hauria agradat pagar més part en espècie". Així, el govern valencià ha pagat 3.018.723 euros en efectiu i 774.000 euros per la taxació d'una parcel·la a Paterna.
De magatzem a centre d'exhibició i producció
Durant "massa temps" La Nau ha estat un magatzem. De fet, havia sigut titllat com el magatzem més car de la història, però "no criticarem el que va passar", ha manifestat el conseller Vicent Marzà, qui ha refermat que l'ús que vol donar-li la Generalitat d'ara endavant a la Nau de Sagunt passa per ser un centre d'exhibició d'espectacles on Sagunt a Escena jugarà un paper important, un espai de producció d'arts escèniques, però també una zona visitable com a referent del passat industrial lligat al patrimoni.
"No volem que tinga un ús puntual", sinó que l'opció, després de tancar un "gran acord" que ha implicat totes les administracions, ha afegit Marzà, es vol que tinga utilitat durant tot l'any. De moment, però, tot i que des del govern valencià s'ha estat fent un manteniment de l'espai, "hem d'adequar-lo", per la qual cosa queda descartat que tinga un ús immediat. En aquest sentit, des de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, ja s'han començat a redactar els projectes per a veure quines necessitats i quines inversions calen, que seran "importants", segons ha explicat Marzà. La despesa per a posar a punt La Nau anirà a càrrec de la Conselleria i, en aquest sentit, tot i ser un edifici patrimonial es descarta sol·licitar al Ministeri de Foment ajudes a través de l'1,5% Cultural.