Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo acudeix a la Unió Europea per a protegir el seu model de falsos autònoms

L’empresa de lliurament de menjar a domicili, Deliveroo, ha instat la Unió Europea a “evitar actuacions que frenen el creixement” de la companyia. Aquesta petició arriba tres setmanes després que la Inspecció de Treball de València tombara el model de negoci de l’empresa, basat en la contractació de falsos autònoms.

La Comissió Europea es troba immersa en el desenvolupament d’una proposta legislativa que millore l’accés a la protecció social per a tots els treballadors, en especial els autònoms o aquells que desenvolupen feines que s’allunyen dels treballs tradicionals, com pot ser el cas dels ara treballadors de Deliveroo. Per a redactar el document, la institució europea ha obert diverses rondes de consulta amb sindicats i organitzacions d’empresaris europeus perquè expressen el seu punt de vista.

Aprofitant l’ocasió, Deliveroo ha demanat a Europa que la futura proposta de legislació no pose en risc el seu model d’empresa i que protegisca “les ocupacions que es creen en el sector europeu de la restauració” mitjançant la seua plataforma. L’empresa defensa que cal un marc legal que combine la flexibilitat que ells ofereixen amb els drets laborals, però quan Diari La Veu els ha preguntat per quines propostes concretes han traslladat a la Comissió, no han volgut respondre “perquè no es traguen de context”.

Segons han explicat en un comunicat, Deliveroo aposta per “oferir als riders que trien col·laborar amb la companyia seguretat i protecció, però requereix que aquesta aproximació siga compatible amb el treball flexible, de manera que s’acabe amb la disjuntiva que planteja l’actual legislació laboral entre seguretat i flexibilitat”. Segons han explicat a Diari La Veu fonts de l’empresa, Deliveroo considera que la legislació “va per darrere” dels canvis en el món laboral i no reflecteix “les necessitats de nous models de negoci ni del que volen les persones”. Per això han explicat que demanen treballar junts per a donar una cobertura legal al que fan “respectant els drets universals”.

Però què volen les persones? Els riders de Deliveroo sí que han contat a aquest diari que és el que demanarien: que se’ls reconega com a treballadors i el que això comporta. Volen que es regule el seu sou i que, en el cas de València, s’equipare al més alt que paga l’empresa a tot l’Estat, que és de 4,5 euros per comanda, ja que ara cobren uns 3,38 euros. També volen una assegurança laboral a tot risc i una jornada digna amb la qual “es puga viure i arribar a final de mes”.

La Inspecció de Treball de València ja els ha donat la raó i el passat desembre va determinar que els repartidors de l’empresa són treballadors i no autònoms ni col·laboradors. Deliveroo, que ja va anunciar que recorreria contra dictamen, no ha variat el tracte que dóna als repartidors i continua tractant-los com a col·laboradors. Així es refereix a ells en el comunicat abans citat i així ho va fer en l’enquesta que va remetre als riders a finals del més passat, en la qual els interrogava, suposadament de forma anònima, sobre les millores laborals que ells preferirien.

Fonts dels treballadors de Deliveroo relacionen directament l’enquesta amb la presentació que l’empresa ha fet a la Comissió Europea i consideren que aquesta actuació és una estratègia per a evitar l’extensió de resolucions com la de la Inspecció de Treball de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa