Diari La Veu del País Valencià
La Policia de la Generalitat recupera a França una campana del segle XVI furtada a Alcoi

El director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha lliurat a l’alcalde d’Alcoi, Antonio Francés, una campana gòtica del segle XVI sostreta de l’ermita de la pedania alcoiana de Barxell fa 13 anys i recuperada per agents del Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat. Ángel ha estat acompanyat pel comissari cap de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita al País Valencià

La recuperació d’aquesta peça és fruit d’una investigació duta a terme pel Grup de Patrimoni que va començar després que es coneguera que s’havia venut una “campana històrica” en una de les parades del mercat de la ciutat de València.

Després de localitzar el lloc del mercat i el venedor inicial, aquest va apuntar que havia trobat de manera casual la campana en un contenidor de fem i que va procedir a la seua venda per un valor inicial de 125 euros. La campana es va revendre fins a dues ocasions més i va arribar a assolir un preu final de 800 euros a una localitat francesa, on la van trobar els agents encarregats de la investigació. Tots els intermediaris estan sent investigats pel jutjat número 7 de València, que s’ha fet càrrec del cas.

Una vegada recuperada la campana històrica es va procedir a la seua catalogació, tasca que es va encarregar a Francesc Llop, un especialista en la matèria amb una llarga trajectòria que ha realitzat un inventari de campanes del País Valencià i que va apuntar, des d’un primer moment, al fet que el seu origen pot estar en l’ermita de la pedania alcoiana de Barxell, aspecte que va quedar confirmat una vegada es va mostrar la peça al propietari de l’ermita i a l’arquitecte encarregat de les últimes tasques de restauració d’aquesta.

Segons l’especialista, es tracta d’una peça gòtica que es pot datar entre 1510 i 1540 i que té diverses particularitats que la fan fàcilment recognoscible, com és una inscripció en llatí amb lletres ornamentades i una creu amb pedestal, un clar marcador temporal ja que aquestes creus no apareixen fins al primer terç del segle XVI.

Tal com ha recordat el director de l’Agència de Seguretat, “la Policia de la Generalitat ja va recuperar al setembre de 2016 una de les campanes de la Casa del Chavo de València, contribuint al treball de recuperació del patrimoni de la Comunitat València, ja que en aquest cas la campana serà inclosa en l’Inventari General de Campanes de la Comunitat Valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa