Per què Filosofia?

Carlos Villanueva Castro
13 gener 2018 01:00h

Al llarg del curs 16-17 l'Assamblea de Professorat de Filosofia es va mobilitzar perquè l'assignatura d'Història de la Filosofia en segon de Batxillerat tornara a tindre un caràcter obligatori com tenia abans de l'aprovació de la LOMCE, que va llevar espai a assignatures que el govern central considerava poc útils. Açò ja s'havia fet en altres comunitats amb les possibilitats autonòmiques que la mateixa llei obre i el govern valencià s'ha compromés a fer-ho per al curs vinent. L'esborrany del nou Decret de Currículum ho confirma, però també comporta altres canvis que no agraden a tots.

Tot i que quan preguntàvem al Conseller Vicent Marzà deia que la nostra reivindicació era una qüestió laboral i que no podien pujar hores a l'alumnat o llevar-les a altres departaments, el curs que ve serem els professors de Filosofia els que perdrem hores de treball, junt amb el professorat de religió, ja que la LOMCE vincula l'assignatura de religió amb la de Valors Ètics i si baixen les hores d'una, baixen de l'altra. En el dos primers cursos de l'ESO aquesta baixada comportarà la pujada d'hores de l'assignatura d'anglés, matèria molt solicitada socialment. Per altra banda, la baixada d'una hora de la nostra assignatura en segon de Batxillerat facilita que els alumnes tinguen una hora setmanal menys de classe, 32, però al primer curs de Batxillerat els alumnes hauran de fer dos hores més, 34, tota una jornada laboral si considerem el temps necessari per a fer deures i estudiar. Cap d'aquestes hores van als departaments de Filosofia.

Per tot açò tenim una sensació agredolça. Per fi la Filosofia tornarà a estar present a les aules de la modalitat de ciències del Batxillerat i es trenca eixa idea errada que vincula la Filosofia exclusivament amb les Humanitats i l'allunya del pensament científic. Però estem tristos perquè molts companys interins deixaran de treballar, alguns no podran començar a fer-ho i els que puguem treballar completarem horaris amb decenes de grups de l'ESO d'una hora setmanal, la qual cosa dificultarà un treball de qualitat i una bona atenció a l'alumnat. Si el govern entenia que les nostres reivindicacions eren merament laborals, no les ha escoltades.

Malgrat tot, estem feliços perquè de la nostra unió han nascut i naixeran projectes que arriben més enllà de les estructures del sistema educatiu reglat o de les qüestions laborals. Sergi Pascual, professor de Filosofia i escriptor, va tindre la gran idea de coordinar un llibre divulgatiu sobre la necessitat de la Filosofia. Eixa es la nostra reivindicació, donar a conéixer esta disciplina moltes vegades desconeguda o menyspreada, trencar els tòpics i prejudicis que l'envolten. Aquest llibre col·lectiu es va configurar per la unió de xicotets assajos que hem escrit entre nombrosos docents de Filosofia, professors universitaris, treballadores d'altres disciplines i, el que ens fa sentir més orgullosos, els nostres alumnes. Joves que cursen o han cursat Batxillerat han fet l'esforç d'ajudar-nos a tractar de convéncer la societat que la Filosofia és necessària. Feminisme, canvi climàtic, estètica i art, novetats tecnocientífiques, coneixement i cura del llegat cultural, treball de la lectura i la escriptura... són nombroses les perspectives des de les quals hem contestat la pregunta pel valor i la utilitat d'aquesta tasca que tant ens agrada i que volem fer arribar a tothom. Pensar és una feina indispensable que hem de realitzar entre totes i tots.

Estem feliços, per tant, de poder convidar-vos el pròxim divendres 19 de gener al Monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, per a gaudir de la presentació d'aquest projecte que l'editorial Neopàtria ens ha publicat. Comptarem amb la participació d'Àngel Vallejo, professor de Filosofia i autor del pròleg; Ana Tortajada, professora de Filosofia i una meravellosa oradora, i de Sergi Pascual, que ha fet el gran esforç de coordinar prop de 80 participants. La rapsoda Esther Villanueva ens deleitarà amb les seues lectures de poesia. Vos esperem, perquè el nostre objectiu és donar a conéixer i transmetre el que ens fa filòsofs, el nostre amor pel saber.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next