Diari La Veu del País Valencià
Les artistes avantguardistes del segle XX es fan un lloc entre Miró i Ródtxenko a l’IVAM

Un recorregut per l’obra de Joan Miró, el particular univers pictòric de Federico Guzmán, les aportacions a la fotografia i el disseny gràfic d’Alexander Ródtxenko i la lluita de les dones artistes valencianes des dels anys 30 protagonitzaran el primer quadrimestre de la programació de l’IVAM.

L’exposició de Federico Guzmán (Sevilla, 1964), un dels artistes de l’anomenada Nova Figuració Sevillana que va revolucionar el panorama artístic estatal a finals dels anys huitanta, serà la primera mostra que inaugurarà el museu valencià el proper 1 de febrer. ‘A la vora del món’ és un projecte específic per a la galeria 6, en el qual Federico Guzmán utilitza el mar Mediterrani com a via de manifestació i expressió.

Dues setmanes després arribarà el torn de Joan Miró, coincidint amb el 125é aniversari del naixement “d’un dels artistes espanyols més importants”, segons ha publicat el diari britànic The Guardian sobre la mostra a l’IVAM. ‘Miró. Ordre i Desordre’ és la primera exposició que el museu valencià dedica a aquest artista, en la qual descobrirà la seua faceta més heterodoxa i menys coneguda a través de 200 obres, entre pintures, escultures, dibuixos, ceràmiques, cartells i produccions, vinculades a les arts escèniques.

Per al mes de març, l’IVAM prepara una rellevant mostra dedicada a Alexander Ródtxenko, un dels artistes més destacats de l’avantguarda soviètica. L’exposició pertany a la línia ‘Casos d’Estudi’ i analitzarà les aportacions de Ródtxenko a la fotografia i al disseny gràfic, tant polític com comercial, a través dels fons del museu i d’altres centres d’art espanyols. Mentre que durant el mes d’abril, s’inaugurarà una mostra dedicada a un ampli conjunt de dones artistes valencianes. L’exposició ‘A Contratemps’ recrea el lent i espinós camí que aquestes creadores van haver de recórrer per a conquerir la seua visibilitat i professionalització des de 1929 fins a 1979. La mostra reuneix obres d’artistes com Amparo Segarra, Jacinta Gil, Juana Francès, Ana Peters, Monika Buch, Isabel Oliver, Ángela García Codoñer, Cristina Grau, Victòria Civera, Soledad Sevilla o Cecilia Bartolomé.

Aquest calendari expositiu es complementarà amb un ampli programa d’activitats culturals en què destaquen les actuacions d’òpera del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau de les Arts; la tercera edició del curs ‘Entendre el Art’, que proposa conferències impartides per conservadors de l’IVAM sobre les tendències de l’art des de principis del segle XX, o les conferències pertanyents a la Càtedra d’Estudis Artístics de l’IVAM, que comptarà, en aquest primer quadrimestre, amb ponents com la politòloga i escriptora francesa François Vergés, l’arqueòloga i professora de la Universitat Complutense Almudena Hernando i el catedràtic d’antropologia social a la Universitat de Lleida Carles Feixa.

En 2018, l’IVAM seguirà apostant pels tallers educatius vinculats a les exposicions ‘L’eclosió de l’abstracció’, ‘Miró. Ordre i Desordre’ i ‘Les constel·lacions de Julio González’, així com el taller familiar dels diumenges denominat Projecte Ubú, que acostarà les famílies a l’univers de Joan Miró a través dels seus treballs escenogràfics, sense oblidar tampoc les visites guiades a les exposicions, com la que durà a terme el 23 de gener el pintor valencià Jordi Teixidor a la mostra ‘L’eclosió de l’abstracció’.

Comparteix

Icona de pantalla completa