Diari La Veu del País Valencià
‘El viatge de Flop’, el conte de Lambda sobre un ésser sense gènere per a combatre l’assetjament escolar

El col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha creat el conte El viatge de Flop sobre diversitat sexual per a combatre l’assetjament a les aules. El llibre, editat per la Diputació de València, es distribuirà als col·legis, biblioteques i ajuntaments de la demarcació i està enfocat a Educació Infantil i Primària.

La publicació s’ha presentat aquest divendres al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) i recorre la història de Flop, un ésser de color verd que no té gènere, porta antenes i que en aparença és un marcià que s’identifica amb “els sentiments de molts xiquetes i xiquets que pensen diferent”. “Tant ells com elles poden ser Flop, inclosos els que no se senten ni una cosa ni una altra”, destaca la corporació provincial en un comunicat.

Aquest relat infantil vol inculcar als menuts que “la diversitat existeix i que el respecte ha d’estar per sobre de tot”, a més d’instar-los a aprendre de les diferències d’altres persones. Sota aquest prisma, El viatge de Flop és una aposta de Lambda per a cobrir el “buit” informatiu respecte la diversitat de gènere, sexual i familiar que existeix en les primeres etapes educatives.

Des del col·lectiu, que ja treballa de manera directa amb l’alumnat de l’ESO, han certificat la quantitat de “prejudicis” amb què els xiquets arriben a l’institut, acumulats durant les etapes escolars anteriors.

És per açò que, segons assenyala l’equip tècnic d’educació de Lambda, “és necessari començar a treballar aquest tema des de la infància per a evitar que l’alumnat arribe a les aules de secundària amb tants prejudicis sobre l’orientació sexual i la identitat i l’expressió de gènere”, i així prevenir comportaments d’assetjament entre companys.

Més que un conte

El primer llibre editat per Lambda és bilingüe, en valencià i castellà, i naix d’una representació de figures de goma eva sobre cartolina. A partir d’ací es va iniciar un viatge al qual “no han deixat de pujar nous voluntaris, que han anat aportant les seues idees per a donar vida a Flop i el seu univers”, ha explicat la coordinadora general de la plataforma, Fani Boronat.

Però el projecte de Flop és molt més que un conte, ja que inclou una unitat didàctica per als professors dels centres educatius que decidisquen utilitzar l’eina en les aules. Es tracta d’una versió digital que es pot descarregar, amb una zona de dibuixos que poden pintar els més xicotets i jocs lúdics per a xiquets d’edats més avançades.

La col·laboració entre Lambda i la Diputació també inclou xerrades i tallers, exposicions fotogràfiques o la contribució al projecte ‘Biblioteques de colors’. Per tant, el conte de Flop és “un pas més” en el full de ruta conjunt en matèria d’igualtat, ha subratllat la diputada Isabel García, que ha posat la impremta a la disposició de l’organització per a pròximes edicions del projecte.

El viatge de Flop

El conte narra el viatge interestel·lar de Flop, una boleta verda que viu en un planeta d’aquest color anomenat Menta. En la seua “missió tripulada de reconeixement avançat d’altres planetes diferents i estranyament no verds”, recorre altres mons i coneix éssers molt diferents i amb costums dispars.

El seu relat dóna vida a una sèrie de personatges animats, des d’una elefanta a un cocodril, unes rates penades o una rata, a través dels quals el conte parla de noves masculinitats, diversitat familiar, el pensament únic i el rebuig a la diferència. I com tota història infantil, té moralitat: “Ser diferent no és dolent, és emocionant i et fa créixer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa