Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat demana diàleg per a explorar possibles alternatives a la compra de l’Escalante

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha transmés a la diputada al Congrés Rosana Pastor que el Consell “se sent part de la solució” que reclamen els actors sobre la decisió de la Diputació de València de no comprar el Teatre Escalante, tancat des del 2016 pels danys estructurals, amb un informe tècnic que diu que la seua vida útil ha finalitzat i una programació itinerant a l’espera que des de l’àrea de Teatre de la corporació es trobe una seu fixa.

El passat dimecres, l’actriu i diputada de Podem, Rosana Pastor, es reunia amb el diputat de Patrimoni, José Ruiz, per a abordar la situació que envolta la sala del carrer de Landerer. Si bé en un primer moment la responsable de Cultura de la formació morada va entrar al despatx amb la idea de convéncer Ruiz que la decisió de no comprar l’Escalante no era la més indicada per al futur del projecte teatral, en última instància Pastor va sol·licitar reunir-se amb Ximo Puig per a demanar-li que la Generalitat es comprometa a recuperar el teatre, ja que les raons del responsable de Patrimoni per a sostindre la decisió de la Diputació de València de no adquirir el teatre passaven per incidir en l’informe tècnic que diu que la vida útil està acabada, que calen 6 milions d’euros per a comprar el teatre i que a més és necessari enderrocar-lo i alçar-lo de nova planta, tot això, a més a més, sense tindre la corporació competències en teatre, segons va explicar el passat dimecres.

Així, Pastor es va reunir divendres amb Puig, a qui va traslladar la necessitat que tant la Generalitat com l’Ajuntament de València s’impliquen per a trobar una via de salvació per a l’Escalante. Durant una conversa “cordial”, Pastor i Puig van tractar la qüestió de l’Escalante, però també es va parlar del teatre “en un terme molt més ample”, va explicar la diputada a aquest diari. “Hi ha una disponibilitat de la Generalitat per a involucrar-se i ser part de la solució, perquè compartim que el projecte (Esclante) cal mantindre’l. Això no és qüestionable”, va seguir.

No obstant això, el president i la diputada van arribar a la conclusió que cal establir un marc de diàleg amb totes les parts implicades, des de la mateixa Generalitat fins a l’Ajuntament de València, passant pels professionals del sector i també la Diputació, “perquè no es poden prendre decisions sense escoltar totes les parts”, va afirmar Pastor.

“La presidència té voluntat de ser part de la solució, però cal obrir un debat, asseure’s i parlar, i a partir d’ahí veure les alternatives”, raona l’actriu. D’aquesta manera, la compra de l’Escalante, com reclamaven des de l’Associacio d’Actors Professionals Valencians, queda sotmesa a explorar altres vies de solució. L’adquisició “és una opció, però no és la única. Hi poden haver altres alternatives”, va afegir.

De moment, però, no hi ha una data fixa per a tindre aquest debat com a pas previ per a conéixer l’opinió dels implicats. Tot i això, Pastor sosté que si finalment la decisió conjunta de les parts passa per intentar comprar el teatre al Patronato de la Juventud Obrera, propietària de l’immoble, es faria el possible per a parlar amb els propietaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa