Diari La Veu del País Valencià
Europa finança una empresa d’Elx perquè desenvolupe un llançador espacial reutilitzable

L’empresa PLD Space, del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, ha rebut una ajuda de prop de dos milions d’euros que li permetrà continuar amb el projecte ‘Arion’ per al desenvolupament de llançadors espacials reutilitzables. Es tracta de l’aportació econòmica pública més elevada aconseguida per PLD Space, i és, a més, el major suport públic per a una pime a Europa. El suport de la Comissió Europea al projecte de PLD Space, en la fase 2 de la convocatòria Instrumento PIME, permetrà continuar amb el desenvolupament del llançador reutilitzable Arion 1 i contribuir a la seua comercialització en l’àmbit europeu.

El conseller delegat i confundador de PLD Space, Raúl Torres, ha explicat que aquest projecte serveix per a llançar experiments i xicotetes càrregues científiques a l’espai. “Pot desenvolupar tecnologia a l’espai. Actualment s’usen míssils per a això; la nostra alternativa és fer un coet comercial i reutilitzable, perquè el cost es reduïsca bastant”, ha informat.

Tal com ha explicat, el projecte és pioner a l’estat espanyol, ja que “ningú ha projectat un llançador de manera privada. En els anys 70 i 80 l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial va dur a terme llançaments des d’Espanya a l’espai utilitzant míssils, però mai s’ha desenvolupat un coet que puga llançar aquest tipus de tecnologies a l’espai o en el futur puga llançar satèl·lits”, ha destacat el confundador de PLD Space.

L’ajuda enfortirà el model de negoci de PLD Space i obrirà “noves oportunitats comercials” per al mercat suborbital a Europa. Arion 1 farà possible la validació del 70% de les tecnologies que volaran posteriorment en el coet orbital Arion 2, que situarà xicotets satèl·lits al voltant de la Terra.

Des que PLD Space va superar al gener de 2017 la fase 1 d’aquesta convocatòria, la companyia ha reforçat el seu model de negoci gràcies al suport de la Comissió Europea. El CEO i cofundador de PLD Space, Raúl Torres, ha assenyalat que gràcies a aquesta injecció econòmica l’empresa s’ha enfortit: “Estem molt més prop de desenvolupar un coet espacial que permeta a Espanya tenir capacitat pròpia de llançament científic i comercial a l’espai. Es tracta d’una oportunitat amb la qual solament expliquen, en l’actualitat, deu països a tot el món”.

L’empresa il·licitana també ha rebut el suport i la mentorizació de personalitats de rellevància en la indústria espacial com Franco Malerba, el primer astronauta en la història d’Itàlia que va volar en el transbordador espacial de la NASA en la missió STS-46.

Malerba, que a més ha sigut membre del Parlament Europeu, ha aportat durant 2017 els seus coneixements i experiència a la companyia, contribuint així a la visibilitat de PLD Space. L’astronauta continuarà assessorant aquests emprenedors durant la següent fase de la convocatòria. A més, l’empresa preveu una possible col·laboració amb altres astronautes europeus que podrien sumar-se al projecte ARION en qualitat d’assessors.

Així mateix, la companyia del Parc Científic de la UMH ha rebut assessorament tècnic i programàtic de la Divisió de Programes Europeus del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), que pertany al Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat del govern espanyol.

El projecte ha rebut finançament de diferents institucions entre les quals s’inclou la Comissió Europea, l’Agència Espacial Europea o el govern de l’estat espanyol, a través del CDTI i de l’Empresa Nacional d’Innovació Societat Anònima (Enisa).

També ha comptat amb el suport regional de l’Institut Valencià de Finances (IVF) i de SUMA Teruel. A més, PLD Space ha incorporat més d’una trentena d’inversors privats espanyols a aquest projecte. Fins a hui, l’empresa ha obtingut quasi nou milions d’euros entre inversió privada i finançament públic.

Comparteix

Icona de pantalla completa