Compromís denuncia els "atacs" del govern espanyol al valencià en els senyals de trànsit

La formació ha anunciat que demanarà explicacions a Moragues per "reprimir senyals evidents" a Bellreguard
/ València
14 gener 2018 01:00h
Segons Mulet, les senyals porten dècades al carrer i el govern espanyol actua ara perquè Compromís està a l\'ajuntament de Bellreguard.

Compromís en el Senat ha denunciat que el govern espanyol "ataca" la presència del valencià en els senyals de trànsit i ha avançat que reclamarà explicacions des de la cambra alta per l'actuació "miserable" del delegat de l'executiu al territori, Juan Carlos Moragues, per "reprimir senyals evidents a Bellreguard". 

El senador de la coalició, Carles Mulet, s'ha preguntat en un comunicat si Moragues "farà el mateix amb tots els municipis que van aprovar fa dècades i amb consens la normalització de la llengua pròpia". El govern va exigir la seua retolació en castellà arran d'una queixa d'un particular, que va dir que no entenia un senyal després de ser denunciat per estacionament incorrecte. 

Mulet ha aventurat que aquests senyals, "que el major problema legal que tenen és que estan escrits en una llengua no castellana", han de suposar "un gran problema perquè tot un govern vulga actuar precisament en aquest moment" en què governa Compromís a la localitat, quan ha recordat que "fa dècades que estan en els carrers i ni el PP va actuar contra elles en l'anterior legislatura".

El senador ha recalcat que "Bellreguard i molts altres municipis valencians tenen des dels huitanta i noranta reglaments de normalització del valencià, unes senzilles eines que han servit per a visibilizar i garantir la seua presència en els carrers, en els rètols i senyalística de molts municipis".

No obstant això, el parlamentari ha lamentat que "la legalitat espanyola no sembla entendre de localismes, ni de recuperació de llengües o de la voluntat de ser d'un poble: tractar d'aniquilar senyals que indiquen des de fa anys que alguns espais estan 'reservat Ajuntament' o que prohibeixen estacionar 'als dos costats', acompanyats de senyals mundialment coneguts, suposa una voluntat de filar encara més prim i perseguir aquesta llengua". 

S'ha preguntat si, en conseqüència, "el govern actuarà contra tots els senyals de trànsit i reglaments de centenars de municipis valencians", al mateix temps que li ha reclamat "respecte per la llengua dels valencians".

En la mateixa línia, l'alcalde de la localitat, Àlex Ruiz, (Compromís), ha recordat que "Bellreguard viu amb absoluta normalitat en la seua llengua pròpia mentre que el pas de la N-332, que parteix en dues el nostre nucli urbà, corromp la nostra convivència i posa en risc la vida de veïns". Aquesta, en la seua opinió, "hauria de ser la prioritat del senyor Moragues". 

Per tot açò, la coalició requerirà l'expedient obert contra el municipi i estudiarà vies per a garantir la presència dels senyals, ja que "s'és molt lax en el compliment de la normativa quan afecta aspectes de titularitat estatal, com les carreteres on s'ignora el valencià, l'ús de la toponímia oficial o mantenint senyals com el d''Stop' que, clarament, no estan en llengua castellana".

next