Diari La Veu del País Valencià
Correa col·labora en el judici de Gürtel per a disminuir la pena mentre Crespo demana la nul·litat de la causa

El jutjat central penal de l’Audiència Nacional ha començat aquest dilluns a jutjar els 20 acusats de participar en el presumpte finançament irregular del PP del País Valencià en les campanyes de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i les generals de 2008, entre els quals es troben Correa; l’exsecretari d’Organització del PP de Galícia, Pablo Crespo, i l’excúpula de la formació política al País Valencià.

El judici dirigit pel jutge José María Vázquez Honrubia ha començat amb les qüestions prèvies. En la primera fila del banc dels acusats estaven Correa, Crespo i el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, tots ells ja a la presó complint condemna per falsejar els contractes públics de l’expositor institucional del País Valencià en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) de les edicions que es van celebrar entre 2005 i 2009.

En la segona fila del banc dels acusats es trobaven l’exvicepresident de la Generalitat, Vicente Rambla, i l’exsecretari general del PPCV i exdiputat regional Ricardo Costa acompanyats d’altres exdirigents populars i empresaris.

Ha sigut la fiscal Myriam Segura qui ha anunciat la supressió del delicte electoral relatiu a les eleccions municipals de 2007, corresponent a Rambla, la qual cosa rebaixaria la pena sol·licitada de set anys i nou mesos a sis anys i mig de presó. Pel que fa a Correa, si es prova que durant la celebració del judici col·labora amb la justícia, tal com ell mateix va anunciar, Fiscalia atendrà a aplicar atenuants a la seua petició de pena.

Pel que fa al número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, ha sol·licitat una vegada més la nul·litat de la causa en afirmar que no es pot acreditar l’autenticitat dels escorcolls ni del seu contingut, aportat pel denunciant de la trama, José Luis Peñas, a la Policia Nacional i pel qual es va esclatar el denominat cas Gürtel. Així ho ha manifestat el seu lletrat, Miguel Durán, davant el jutge durant les qüestions prèvies del judici.

“Van ser realitzats de forma subreptícia, sense coneixement dels que van ser objecte d’escorcoll, atemptant al seu dret a la intimitat, emparat per la Constitució espanyola”, ha emfatitzat Durán sobre els escorcolls. En aquest sentit, ha afegit que els àudios van ser lliurats a la policia “editats” i en un suport que no era l’original, pel que denuncia que no queda garantit que el seu contingut siga real i per tant vàlid per a dur a terme un procediment judicial com a tal.

Per últim, l’advocat de l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa ha destacat que és “absolutament incomprensible” que estiga acusat d’un delicte presumptament comés en 2008. En la seua consideració està prescrit i afegeix que “els suposats actors principals del delicte” no es troben asseguts a la banqueta.

Ha emfatitzat que Costa no portava les finances de la formació política regional perquè d’açò s’encarregaven “altres persones”. “Si va ordenar que algú pagara a Orange Market va ser de despeses ordinàries, no de pagaments electorals”, ha explicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa