Diari La Veu del País Valencià
Els detinguts del 9 d’Octubre no van passar a disposició judicial perquè tenen un domicili conegut

El govern espanyol assegura en una resposta parlamentària que la policia no va passar a disposició judicial els 13 detinguts que figuraven en les diligències policials pels atacs registrats en la manifestació de la Comissió Cívica del passat 9 d’Octubre –amb dades fins al dia 25 d’aquell mes– en tenir tots ells domicili conegut, perquè alguns es van presentar abans de ser citats i a iniciativa pròpia i perquè la majoria no tenia antecedents i, els que els tenien, “en ocasions anteriors sempre havien acudit a la crida judicial”.

Així consta en una resposta del govern espanyol a una pregunta del diputat de Compromís al Congrés, Ignasi Candela, qui demanava saber el nombre de detinguts fins al passat 19 d’octubre, quants van passar a disposició judicial, els motius pels quals no ho van fer i els criteris que determinen el procés judicial que segueixen els detinguts. En la resposta, l’executiu espanyol assenyala que, en cada detenció, la Policia Nacional elabora unes diligències i uns informes “detallats”, que després remet cada actuació a la Fiscalia, “que és qui fa un expedient amb tots els fets per a, si escau, donar trasllat al jutjat corresponent per a determinar si hi ha responsabilitat penal”.

El govern espanyol defensa que, des del moment de finalitzar el servei per la manifestació, “es van realitzar nombroses gestions encaminades a identificar víctimes i autors dels fets delictius, se segueixen revisant enregistraments i es continuen recaptant informacions per a seguir investigant; així mateix, es contacta amb els possibles perjudicats i es realitzen diverses gestions policials amb la finalitat de realitzar el corresponent atestat policial per a elevar-ho a l’autoritat corresponent”.

A data 25 d’octubre, la Brigada Provincial d’Informació de València tenia encartades 13 persones en les diligències i es va donar trasllat de tota l’actuació a la Fiscalia de Tutela Penal de la Igualtat i Contra la Discriminació, així com al Jutjat d’Instrucció d’Incidències, segons consta en la resposta.

D’acord amb el govern espanyol, cap de les persones detingudes va passar a disposició judicial “per la idoneïtat i oportunitat per a la pràctica de les diligències de recerca i esclariment dels fets (des de la primera fins a l’última detenció van transcórrer 9 dies)”.

Sense risc d’ocultar proves

Així mateix, explica que va ser “per les particularitats de la recerca en curs”, ja que les diligències en curs ho eren a instàncies de Fiscalia, “no de cap jutjat en concret que entenguera de l’assumpte” perquè no existia “cap risc de desaparició o ocultació de proves o elements d’interés per a l’esclariment dels fets” i per les “particularitats dels mateixos detinguts”. En aquest cas, assenyala que tots tenien domicili conegut; alguns es van personar abans a ser citats i a iniciativa pròpia; la majoria mancava d’antecedents i els que els tenien, “en ocasions anteriors, sempre havien acudit a crida judicial”. També existia “predisposició i col·laboració” a la crida i personació davant la Instrucció i “compromís” a presentar-se davant l’autoritat judicial quan foren requerits per a açò.

Comparteix

Icona de pantalla completa