Diari La Veu del País Valencià
Nou empresaris admeten en el judici de Gürtel haver finançat de manera il·legal el PPCV de Camps

Els empresaris de la branca valenciana de la trama Gürtel han reconegut haver finançat irregularment el PPCV de Francisco Camps. Els acusats van pactar amb la fiscalia que reconeixerien els fets i pagarien una multa per a evitar la presó. Ho han fet aquest dimarts, en la segona sessió del judici sobre el finançament il·legal del PPCV.

Les sessions van començar dilluns al jutjat central penal de l’Audiència Nacional on es jutgen els 20 acusats de participar en el presumpte finançament irregular del PP del País Valencià en les campanyes de les eleccions municipals i autonòmiques del 2007 i les generals del 2008, entre els quals es troben Correa; l’exsecretari d’Organització del PP de Galícia, Pablo Crespo, i l’excúpula de la formació política al País Valencià.

Segons l’escrit d’acusació d’Anticorrupció, els empresaris van sufragar amb 1,2 milions d’euros les despeses electorals dels populars valencians en les citades campanyes electorals. Aquesta quantitat suposa part dels 2,03 milions d’euros que, segons la Fiscalia, va pagar el PP en negre a Orange Market en relació amb aquests actes.

El primer empresari que ha trencat el seu silenci ha sigut Gabriel Batalla, de l’empresa Lubasa. A la seua confessió han seguit les d’Enrique Ortiz, d’Hortiz e Hijos, que ha reconegut que l’empresa va finançar part de la campanya de Mariano Rajoy a València per a les eleccions generals de 2008, i José Francisco Bevia, treballador de la mateixa companya. El torn següent ha sigut per a Vicente Cotino Escrivá, nebot de l’expresident de les Corts Juan Cotino i responsable del grup Sedesa. En el seu cas, ha reconegut haver pagat 150.684 euros per a cobrir despeses de les eleccions generals del 2008.

Enrique Gimeno, de Facsa i Aguas de Castellón, ha reconegut haver pagat 350.000 euros per a sufragar despeses de les eleccions de 2007 i 2008. Finalment, Antonio i Alejandro Pons de Piaf i Rafael i Tomás Martínez Berna, responsables del grup empresarial Vallalba, també han confessat haver finançat il·legalment el PPCV.

Els acusats han donat resposta a les preguntes fetes pels seus advocats i per la fiscal Anticorrupció Myriam Segura. Tots els empresaris excepte Ramón Blanco Balín, de Repsol i considerat ‘cervell’ financer de la xarxa corrupta, han arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció després de reconéixer els fets. Entre tots pagaran aproximadament dos milions d’euros i evitaran entrar en la presó.

Tots ells han explicat que van fer els pagaments mitjançant l’empresa Orange Market, liderada pel cap de la trama corrupta, Francisco Correa. El modus operandi consistia a fer passar les actuacions d’Orange Market al PP com a treballs per a les empreses que finalment assumien els pagaments. Els empresaris asseguts a la banqueta dels acusats eren beneficiaris de contractes amb l’administració pública valenciana de l’era de Francisco Camps.

Acabades les seues declaracions, el jutge del Jutjat Central penal ha autoritzat aquests nou acusats al fet que no assistisquen a les següents sessions del judici, tal com van sol·licitar els seus advocats, encara que li ha advertit que han d’estar localitzables en qualsevol moment.

La declaració de Correa

El líder de la trama Gürtel Francisco Correa ha afirmat durant la seua declaració que el PP li indicava a Orange Market que si “volien cobrar” els treballs realitzats a la formació política havien de facturar a una sèrie d’empresaris els actes de les campanyes.

Correa ha indicat que sabia que per a cobrar havia de facturar als “empresaris que s’han assegut” a la banqueta, tal com ells mateixos han reconegut. Davant açò, la fiscal ha demanat que concrete de qui era aquesta “iniciativa”, a la qual cosa Correa ha contestat que del “Partit Popular”. Aquesta confessió per part de Correa s’emmarca en la seua actitud de col·laboració amb la Justícia que va anunciar ja en l’anterior judici de la trama Gürtel, relatiu als seus primers anys d’activitat (1999-2005). Totes les factures, tal com ha explicat, es referien a treballs “reals” fets per al PP.

Correa sabia que era el partit el que havia de pagar-les, però ha explicat que el seu número dos, Pablo Crespo, li va informar que, com que la formació no es podia fer càrrec, les pagaven els empresaris. També era Crespo, segons la declaració de Correa, l’encarregat de reunir-se amb l’execretari del PPCV Ricardo Costa, per a concretar els detalls dels pagaments. El cap de la trama corrupta “imagina” que als industrials també els “van obligar” a pagar a Orange Market si després es volien veure beneficiats.

Comparteix

Icona de pantalla completa