Diari La Veu del País Valencià
Podem insta el govern espanyol a desmantellar la nuclear de Cofrents en 2021

Units Podem-En Comú Podem-En Marea ha presentat al Senat una moció per la qual insta el govern estatal a desmantellar la central nuclear de Cofrents el 2021, quan complisca 37 anys d’operació, perquè és “innecessària” i, també, a no autoritzar la construcció del magatzem temporal individualitzat per als seus residus dins de la central.

El grup parlamentari explica que l’autorització de Cofrents expira en 2021, quan arribe als 37 anys de vida útil i assenyala que aquesta edat és superior a “l’aconsellada per l’Agència Internacional de l’Energia”.

La moció, per al seu debat en la Comissió d’Energia, Indústria i Competitivitat de la Cambra alta, s’ha presentat després de l’últim succés nuclear que la planta va comunicar al Consell de Seguretat Nuclear en produir-se una desconnexió de la xarxa exterior per la parada automàtica de la turbina com a conseqüència de la vibració d’un dels seus coixinets.

Per a Units Podem les centrals espanyoles estan “envellides i esgotant la seua vida útil” i destaca que Cofrents és “una de les millors proves d’açò” a l’estat espanyol.

La central valenciana va començar a funcionar a l’octubre de 1984 i va aconseguir la seua plena capacitat de producció al gener de 1985. Aquesta central va rebre un permís de 25 anys i al març de 2011 es va prorrogar altres deu anys, fins al 2021.

A més, la moció reclama que, de manera “urgent”, s’aprove un Pla Estatal de tancament de les centrals nuclears a l’Estat i de substitució progressiva per fonts d’energies netes i renovables.

En aquest context, el grup parlamentari adverteix també que els residus que les centrals generen “molt tòxics i perillosos” obliguen a deixar de produir residus radioactius que “romandran actius durant milers d’anys”.

Per açò, la moció insta també a no autoritzar la construcció del magatzem temporal individualitzat de residus radioactius dins dels terrenys de la planta perquè és “innecessari”, ja que la central disposa de capacitat d’emmagatzematge suficient fins a la seua data de tancament en 2021.

“Absolutament prescindible”

La moció de la formació morada assegura que la central de Cofrents és “absolutament prescindible” en el sector energètic espanyol, que té una capacitat de generació elèctrica de 100 GW, dels quals aproximadament la meitat són d’origen renovable.

D’aquests, el text recorda que la de Cofrents té una potència d’1,1 GW en un moment en el qual les subhastes de renovables de 2017 han adjudicat uns 8 gigawats entre eòlica i fotovoltaica que no tardaran molt de temps a estar disponibles i que podran compensar el tancament de tot el parc nuclear espanyol, que suma 7,6 gigawats.

La senadora d’Units Podem-En Comú Podem-En Marea Vicenta Jiménez ha subratllat que Cofrents és una central “innecessària per al sistema”. “No podem seguir assumint els greus riscos que comporta una central amb tants anys de vida. A la vista dels últims incidents registrats, es tracta de riscos reals i que són inassumibles. Ens sembla una irresponsabilitat per part del Ministeri competent ampliar el rang de vida d’una central amb tan mal historial d’incidents tenint en compte, a més, que les recomanacions de l’AIE especifiquen els perills que comporta el funcionament de centrals amb una tecnologia tan obsoleta”, ha conclòs

Comparteix

Icona de pantalla completa