La Federació de Muixerangues nega divisió entre les colles per la 'peineta' de la cavalcada de les Magues

L'ens reconeix que va condemnar internament els fets, com va recollir aquest diari, i que va donar llibertat perquè cadascuna de les colles digueren la seua públicament
/ València
17 gener 2018 01:00h

La 'peineta' com a resposta d'una muixaranguera als insults i amenaces dels ultres en la passada cavalcada de les Magues a la ciutat de València no ha dividit les muixerangues. La Federació Coordinadora de Muixerangues va emetre aquest dimarts un comunicat on sosté que no hi ha "cap divisió" pel que fa a la manera d'enfocar cadascuna de les colles els fets succeïts el 7 de gener. Així, mantenen que el suport del conjunt que formen l'ens és "sense fissures a la nostra cultura popular i tradició muixeranguera".

El passat 7 de gener un grup d'ultres va tractar de boicotejar sense èxit la cercavila on participaven dins del seguici la Conlloga-Muixeranga de Castelló, la Jove Muixeranga de València i la Muixeranga la Torrentina. La cavalcada de les Magues va transcórrer pels carrers de la ciutat sense interrupcions i amb normalitat, tal com va informar aquest diari, tanmateix, a les portes del consistori, on les colles van alçar les primeres construccions, és on van tindre lloc un dels moments de més tensió en tant que els esvalotadors cridaven insults i desitjaven que caiguera, tot adornat amb càntics feixistes. La resposta d'una muixaranguera en aquell precís instant –ja de tensió per l'exercici– va ser fer el gest d'un digitus impudicus, la famosa 'peineta', és a dir, fer-la figa, tal com va recollir Daniel García-Sala en una fotografia per a Diari La Veu.

La imatge publicada per aquest diari es va fer viral i va arribar als telenotícies de canals estatals des de diumenge. Les mostres de suport a les xarxes cap a la cavalcada i els principis que representa van ser immediates, però molt més efusives van ser cap al món muixaranguer que va aglutinar el protagonisme a les xarxes representat en el membre de la Torrentina que va alçar el dit com a resposta als desitjos de fer-se malbé provinents des de l'altre extrem. Això no obstant, les valoracions i respostes de les diferents colles que integren el gruix muixaranguer va tardar a dir la seua segons si havia o no format part de la cercavila. També, seguint el mateix criteri de presència o no en la cavalcada, les manifestacions de les muixerangues davant els fets van ser diferents, tal com es podia comprovar en els seus murs de Facebook i com així va recollir aquest diari el passat dimecres.

La gestora provisional de la Federació Coordinadora de Muixerangues, que naixerà oficialment el proper dissabte 20 de gener, va emetre un comunicat intern de condemna alhora que va donar –òbviament– llibertat a cadascuna de les colles per a fer les consideracions que cregueren, com així van indicar les fonts consultades per a aquest diari, perquè consideraven que fer una valoració pública era donar més protagonisme als ultres en uns actes que titllen de "lamentables". La decisió que va traslladar aquest diari la referma l'ens federatiu en el comunicat que ara sí que han emés per a demanar que es rectifique la informació on recullen les manifestacions que van fer les colles públicament, algunes de les quals quasi dos dies després dels fets, als seus perfils oficials.

Les valoracions públiques de les "circumstàncies" van anar del "posar fi a la impunitat" de l'extrema dreta al "demanem disculpes" per la imatge. Així, la Nova Muixeranga d'Algemesí demanava a les "autoritats competents que posen fi a la impunitat amb què individus d'extrema dreta intenten boicotejar les expressions culturals, històriques i de llibertat que se celebren al nostre cap i casal", qualificava d'"intolerables els atacs patits" durant "una exhibició muixeranguera" i mentre "sonava una de les melodies que els valencians portem més arrelada en el cor i en la nostra història com a poble", a més, sol·licitaven que s'intervinguera perquè "no es tornen a escoltar en les màximes mostres democràtiques de la ciutat himnes inconstitucionals que simbolitzen una dictadura criminal inadmissible". Finalment, al Facebook de la Nova afirmaven que "és intolerable l'ús com a insults dels màxims símbols d'una cultura germana com és Catalunya, no només per posar de manifest la incultura d'aquests grups, sinó per la falta de respecte demostrada a dos grans pobles".

Per la seua part, la Torrentina recordava al seu mur que l'experiència de la cercavila havia sigut "molt enriquidora". A l'hora de valorar els fets, públicament van recordar que "tots hem vist els vídeos i les imatges, però també cal dir que València no és això i no volem donar-los corda" i van afegir que la cavalcada va ser "completament diferent a la que s'està difonent a les xarxes. Ens ho hem passat bé i hem reivindicat el missatge de Pau i Cultura que encapçalava l'acte". Seguidament, afegeixen: "Demanem disculpes per la imatge que tots heu vist", en un intent de separar el que representa la muixeranga de les possibles connotacions negatives que pot tindre la 'peineta'.

Captura del post de la Torrentina.

Per la seua banda, les altres dues colles participants no van fer cap esment a la reacció dels ultres a través dels seus murs a les xarxes socials. Simplement es van limitar a ressaltar que junt amb els altres grups van posar en relleu "l'eslògan de l'acte: felicitat, pau i cultura", segons indicava la Conlloga-Muixeranga de Castelló. Quasi en els mateixos termes es va manifestar la Jove Muixeranga de València, que destacava la joia "d'haver col·laborat en un acte que demostra que València és una ciutat oberta, lliure, valenta i amb memòria", com van indicar al seu Facebook. La resta de colles que van participar en la cercavila van donar un suport unànime a la Torrentina i es van abstindre d'opinar sobre els insults, burles i càntics feixistes.

Així, fins a set muixerangues d'arreu del País Valencià que no van participar i que, per tant, feien els seus posicionaments vists els fets des de fora van condemnar els fets, en alguns casos, valorant els ultres com a "ignorants" o "gentola" pels "insults" rebuts per part de "feixistes", com publicaven lliurement les colles als seus perfils de Facebook.

Tanmateix, cinc dies després de recollir les opinions públiques d'onze colles i la junta gestora provisional  –i nou després de la cavalcada– on es palesen les paraules que van emprar cadascuna d'elles, la Federació Coordinadora de Muixerangues sosté que està en "desacord amb el cos de la notícia" i rebutgen "de pla un titular que ens sembla més propi de la premsa groga i se'ns entoixa un 'buscaclicks' per a rebre visites". Paral·lelament, els sembla "desafortunat" parlar de divisió en el món muixaranguer per la 'peineta' en resposta als insults en la cavalcada de les Magues a 10 dies de fundar-se una federació que primera vegada va unir totes les muixerangues, expressen sobre una novetat de la qual aquest diari també va informar en primícia. Amb tot, la notícia que ha molestat les colles, com retreu la federació en el seu comunicat, no qüestiona la unió i cohesió del moviment per dur endavant la seua primera federació o per impulsar la cultura tradicional sinó que es reduïa a posar en un mateix text les opinions vessades per les pròpies colles al voltant d'uns fets concrets. 

Finalment, la federació es mostra també decebuda perquè la informació ve "de la que pensem que és la nostra premsa, aquella progressista i escrita en valencià". És per això que demanen que es rectifique expressament per a recollir les seues valoracions o que es redacte una nova notícia "ajustada al que realment va passar" i, en aquest sentit, proposen per a la peça "un titular digne del fet muixeranguer": "El món muixeranguer respon de forma unida, alegre i decidida", conclouen.

next