La MICE consolida València com la "meca mundial" del cinema educatiu

El director del festival, Josep Arbiol, reivindica la potenciació de l'educació audiovisual en l'ensenyament obligatori no per a "crear Almodovars", sinó per a ser "menys manipulables"
/ València
19 gener 2018 01:00h

Els paràmetres de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) creixen després de sis anys d'antiguitat. Augmenten els dies, les seus i les pel·lícules que s'exhibeixen i això és "positiu" perquè es pot fer una analogia, com és que, en la mesura que la xarxa de docents que treballen l'educació audiovisual a les aules s'amplia, el nombre de cintes que nodreixen el festival es dilata i els xiquets alfabetitzats en el codi audiovisual s'eixampla, com van destacar el conseller Vicent Marzà i el director de la mostra, Josep Arbiol, aquest dijous, durant la presentació de la 6a edició de la MICE, l'únic festival dedicat a la cinematografia des del vessant educatiu, una exclusivitat que li ha valgut el reconeixement internacional i que consolida el País Valencià com a la meca del cinema educatiu, segons reconeix Arbiol a aquest diari.

Aquest 2018, s'espera acollir al voltant de 30.000 assistents a les 19 seus que estendran el festival per tot el territori valencià del 10 al 24 de febrer, una vertebració territorial que va destacar Marzà. Però no serà aquesta l'única fita del festival, ja que des de l'organització s'han establit contactes amb l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, dirigida pel valencià Joan Àlvarez, amb qui signaran un conveni de treball per a col·laborar en un futur immediat donada la "bona" visió que tenen des de l'Acadèmia del festival. "Ells saben que en l'àmbit educatiu, som el festival", sosté Arbiol, encara que reconeix que "encara no l'han acabat de conéixer del tot". 

La MICE ha aconseguit cridar l'atenció del sector audiovisual professional estatal i local, un reconeixement que espanta l'apel·latiu de festival de final de curs millorat. En la gala inaugural, que tindrà lloc el dia 10 al Palau de les Arts, estaran el director general de l'Acadèmia de Cine, Joan Álvarez, i la responsable d'educació, Marta Tarín, dos cineastes que també acudiran al Congrés Internacional de Cinema i Educació 'CinemAula' que tindrà lloc a Sagunt el 17 i 18 de febrer.

La MICE "és un festival formatiu i educatiu i els qui coneixen l'educació són els mestres". / DIARI LA VEU

El festival rep el suport de la Conselleria per la "potenciació del llenguatge audiovisual a l'aula, la capacitat per a implicar el professorat i l'alumnat, el caràcter del festival com a motor d'innovació educativa internacional, el desenvolupament cultural de l'alumnat com a element de creació de nous públics i el caràcter territorialitzat del festival", va destacar el conseller. La MICE, per damunt de tot, "és un festival formatiu i educatiu i els qui coneixen l'educació són els mestres", va afegir Arbiol en declaracions a Diari La Veu. La MICE, en bona mesura, naix a les aules valencianes, impulsant l'educació audiovisual des del CEFIRE específic artisticoexpressiu, on s'inclou l'àrea d'audiovisual. "Tenim molt clar que, de l'audiovisual i de la tècnica, en sap la gent de l'audiovisual. Nosaltres busquem el procés, mentre que el professional busca el producte". "Tècnicament els treballs són fluixos, però a nivell d'educació audiovisual el que ens interessa és el contingut i el procés. No volem crear Almodovars", raona Arbiol.

València, la meca del cinema educatiu

La MICE, en aquests moments, és el festival de cinema educatiu "més potent" i, per tant, es pot considerar una "meca" d'aquesta filmografia especialitzada, assegura el director del certamen. Fins i tot la UNESCO ja coneix l'existència del festival, ja que Arbiol va ser triat representant educatiu de la CIFEJ depenent de l'organització internacional. 

El festival es troba en bon punt de reconeixement internacional, però perquè vaja a més "calen diners privats per a dur açò endavant, perquè l'educació costa diners", explica el responsable de la MICE. En aquest sentit, la Conselleria aporta 54.500 euros, entre diferents departaments d'Educació i de l'Institut Valencià de Cultura. Així, a banda de l'Associació Cultural Jordi el Mussol i la col·laboració de l'administració valenciana, la MICE compta amb el patrocini d'Esad, Aguas de Valencia, Edem, Caixa Popular i el concessionari Plauto de Skoda.

El mite del xiquet nadiu digital

Arbiol va insistir en la necessitat de reforçar l'educació audiovisual, tot i que la situació permet mantindre donades les circumstàncies la idea de treballar per una "alfabetització" en el codi audiovisual. L'ensenyament "educa a llegir imatges" perquè "això que els xiquets són nadius digitals és un tòpic immens". Els menuts saben contestar per WhatsApp i utilitzar quatre tecnologies bàsiques, però "no saben utilitzar els codis ni fer una narrativa audiovisual", tot i que Arbiol reconeix excepcions com ara alguns youtubers.

L'aprenentatge audiovisual necessita docents formats en els codis per a "ensenyar a escriure un missatge audiovisual, però no només artístic, sinó des de qualsevol disciplina". Es tracta d'escriure en imatges per a, mitjançant la pràctica, acabar dominant els codis. "Aleshores, en conéixer el codi mediàtic són alhora més lliures i menys controlables, més democràtics a l'hora de triar les coses i menys manipulables. Això és el sentit de l'educació audiovisual", explica el director de la MICE.

Existeix una "pressió conservadora dels pares" davant la innovació educativa. / DIARI LA VEU

Tanmateix, eixa docència s'ha d'afrontar des d'un currículum educatiu que no conté cap matèria que estiga present en tota l'educació obligatòria amb el nom d'Educació audiovisual. La mancança, sosté Arbiol, pretén rebatre-la des de l'associació Jordi el Mussol, que organitza la MICE i des del CEFIRE, des d'on es treballa per a millorar la formació del professorat per a aconseguir un coneixement que donarà resultat a poc a poc, apunta Josep Arbiol. 

Però el docent té temences a l'hora d'introduir a les aules l'educació audiovisual, com ara "la por a allò del nadiu digital, que el xiquet sabrà més que tu, però no existeixen els nadius digitals. També hi ha la comoditat de recórrer al llibre i la pressió social, la dels pares que et pregunten si aprendran a llegir i escriure", i explica que existeix una "pressió conservadora dels pares" davant la innovació educativa. Tanmateix, "hi ha països avançats en això com Corea, on el 25% dels mestres estan habilitats en educació audiovisual, però no hi ha una troncal, sinó que es treballa des de les matèries".

L'agenda de la MICE

En aquesta edició, la MICE arriba a 19 punts de les nostres comarques: Dénia, Callosa de Segura, Biar, Pedreguer, Benifaió, Sueca, Benetússer, l'Eliana, Sant Mateu, Vila-real, Aras de los Olmos, Bonrepòs i Mirambell, Sagunt i Port de Sagunt, València, Elx, Alacant, Gandia i Castelló de la Plana.

Entre les novetats de la MICE figuren la creació de la MICE FPA, que suposa la inclusió en les seues activitats d'alguns centres de la xarxa de la Conselleria d'Educació i municipals de centres públics valencians de Formació de Persones Adultes (FPA). També hi ha la MICE Universitats, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló; la MICE Rural, per a arribar a localitats que estan patint la despoblació, com Aras de los Olmos i Sant Mateu; MICE Sanitària, amb una primera col·laboració amb l'aula hospitalària del Doctor Pesset a València ciutat, i MICE Inclusiva, per a afavorir i facilitar la inclusió de persones amb discapacitats.

Entre els homenatjats, en aquesta edició estaran l'actriu Marisa Paredes i els directors Agustí Villaronga, Judith Colell i el xec Jan Sverak, que a més al seu país és l'homenatjat d'aquest 2018.

next