Diari La Veu del País Valencià
Habitatge desenvolupa un observatori per a detectar les àrees urbanes més vulnerables

La Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat el Visor d’Espais Urbans Sensibles (VEUS), creat per la Conselleria per a identificar a través de la cartografia les àrees urbanes sensibles i més vulnerables.

Tal com ha explicat, “aquesta eina de diagnòstic servirà als ajuntaments i administracions de la Comunitat per a conéixer les àrees on les dimensions socioeconòmiques, residencials i sociodemogràfiques siguen menors a la mitjana autonòmica i permetrà el desenvolupament de polítiques concretes i l’establiment de prioritats adaptades a la realitat actual. A més, ens ajudarà a prendre millors decisions en matèria de rehabilitació i regeneració urbana”.

En la presentació de VEUS, que ha tingut lloc durant la jornada sobre l’Estratègia de Regeneració Urbana (ERU), la consellera Salvador ha estat acompanyada per la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, i la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, IVE, Begoña Serrano.

Aquestes eines serviran per a “establir una foto fixa de la situació actual en la qual es troba la Comunitat Valenciana per a poder adoptar les mesures adequades tant des de la Generalitat com a través de les administracions locals”. En una primera aproximació i segons les dades estudiades es pot considerar que el 4% de les unitats censals en les quals s’ha dividit el territori podrien tenir un grau de vulnerabilitat greu a partir d’indicadors de diversa naturalesa i possibles combinacions dels mateixos com el caràcter residencial, socioeconòmic i sociodemogràfic, l’edat dels ocupants, els problemes d’accessibilitat o l’antiguitat dels edificis, entre uns altres.

Per açò, la consellera ha assenyalat que aquest instrument “serà fonamental a l’hora de prioritzar els fons que es destinen i les Àrees de Rehabilitació i Regeneració Urbana (ARRUS) impulsats per la conselleria a través dels ajuntaments, així com als fons europeus disponibles en aquesta matèria”.

Així, ha destacat que aquest visor situa el territori “dins de la línia d’actuació de la nova agenda urbana que s’està implantant a nivell mundial” i ha apuntat que s’aposta per “polítiques urbanes més integradores i centrades en les persones”. Amb això es pretén “enfortir la legislació urbana i els sistemes de governança, enfortir la planificació territorial i el disseny, expandir l’accés als serveis bàsics i promoure un habitatge i uns espais urbans adequats i integradors”.

Aquest treball, segons ha desglossat la consellera, s’estructura sota 4 instruments fonamentals: el Visor d’Espais Urbans Sensibles de la Comunitat Valenciana (VEUS), la metodologia per a desenvolupar estratègies de regeneració urbana, unes fitxes tipus per a arreplegar les dades rellevants del procés d’una manera sintètica i estandarditzada i una recopilació d’intervencions i experiències urbanes que ja s’han engegat al territori.

VEUS

Es tracta d’un visor cartogràfic de senzill ús i disponible per als ajuntaments que identifica zones de vulnerabilitat. En aquest sentit, Salvador ha destacat que és una iniciativa “innovadora pel procés participatiu que s’ha generat, ja que les dades estadístiques amb què funciona VEUS han sigut i estan sent acarades per les administracions locals que són les que tenen el contacte directe amb el teixit urbà i edificatori i poden retroalimentar aquest procés que té un caràcter viu”. Per açò, ha recordat que des de l’inici de la legislatura la Conselleria té entre les seues prioritats “la millora dels espais urbans per a actuar sobre la ciutat consolidada sempre des del respecte a la diversitat i seguint sempre l’equitat territorial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa