Diari La Veu del País Valencià
Cultura posa en marxa clubs de lectura infantil a les biblioteques públiques

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha posat en marxa el Pla Clic (Club de Lectura Infància i Creació) a les biblioteques de la Xarxa de Lectura Pública del País Valencià per a incentivar la lectura entre els xiquets de 7 a 9 anys. Els Clubs de Lectura d’Infància i Creació estan impulsats per la Conselleria dins del pla valencià del foment del llibre i la lectura Llegim Llegim Llegim.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha indicat que el Pla Clic pretén omplir l’espai que ofereixen les biblioteques amb activitats que “estimulen hàbits lectors entre la franja d’edat de xiquets que s’incorporen al món de la lectura, mitjançant l’aprenentatge a les escoles, i que a més mostren un alt grau de curiositat pels llibres”.

El Pla Clic naix amb la implantació de clubs de lectura a deu biblioteques a València, Castelló i Alacant i, en posteriors fases, s’anirà estenent per les biblioteques de la resta de municipis valencians. La biblioteca rebrà en préstec cada mes un lot format per 20 llibres amb què es treballaran i tornaran al mes següent a canvi d’un altre lot amb 20 títols nous. L’activitat es durà a terme de març a desembre.

“Volem formar els lectors del futur, que són els xiquets del present, al mateix temps que fidelitzem els xiquets a acudir a les biblioteques públiques”, ha puntualitzat Carmen Amoraga.

El Club de Lectura el durà a terme un monitor especialitzat en sessions mensuals en què els xiquets participen dialogant sobre la lectura realitzada prèviament i acabaran amb alguna proposta creativa al voltant del títol triat aquell mes.

El pla preveu un document trimestral de recomanacions literàries organitzades per edats lectores acompanyades de propostes de foment lector per a realitzar a la biblioteca o amb grups de xiquets.

Els criteris de selecció que s’han seguit per a l’elaboració d’aquesta guia de recomanacions han sigut la qualitat literària i estètica, la pertinença del contingut i del format segons l’edat, la diversitat temàtica, les possibilitats creatives i la capacitat del llibre de generar pensament crític, curiositat pel món i empatia per l’altre.

A més, s’incorpora al final del document una secció d’activitats complementàries que inclou diferents propostes basades en aquesta selecció de títols i organitzades per edats. Aquestes activitats poden servir per a intervindre a l’espai bibliotecari amb exposicions i accions concretes o per a fer dinàmiques creatives amb grups de xiquets a la biblioteca.

El Pla Clic gira al voltant de les biblioteques com a centres de dinamització cultural de les famílies i els usuaris infantils, on conviuen les tecnologies i la pràctica de la lectura, les recomanacions de llibres, clubs de lectura, activitats culturals, trobades i blogs literaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa