Diari La Veu del País Valencià
El Centre de Cultura Gastronòmica serà un aparador de l’edat d’or de la cuina valenciana

La plaça central de l’estand valencià a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) s’ha omplert aquest dijous d’olors i sabors per a la presentació del que serà el Centre Internacional de Cultura Gastronòmica anunciat fa uns mesos pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

La gastrònoma i presidenta de l’Acadèmia de Gastronomia Valenciana, Cuchita Lluch, ha sigut l’encarregada d’explicar i llegir el decàleg on es maquen els objectius d’un Centre que compta amb el suport del Consell. Així, entre els sis propòsits fonamentals, el Centre tindrà en la investigació, en la recuperació i difusió del receptari valencià un dels seus eixos de coneixement més importants. Al mateix temps, coordinarà les estratègies que les administracions públiques desenvolupen i impulsen en matèria de turisme gastronòmic. A més, l’espai que s’instal·larà a la “creativa ciutat de Dénia” per la Unesco tindrà en la promoció i la projecció internacional de la gastronomia valenciana un dels seus principals eixos de treball.

En un altre àmbit, i atenent “la cultura de l’esmorzar, la gastronomia popular com a indicador del bon viure, de viure per a gaudir”. El Centre, però, també tindrà per objecte el reconeixement i la promoció de les manifestacions culturals i socials associades a la cuina del territori com a base del turisme creatiu, alhora que crearà l’Observatori de la Cultura Gastronòmica de la Comunitat Valenciana. Pel que fa a la innovació del sector, impulsarà els programes de formació i innovació sectorial que garantisquen la comptetitivitat culinària en els mercats turístics.

En aquest sentit, un altre dels propòsits serà la valoració dels productes autòctons i treballarà per a millorar la cadena que va des del productor fins al comensal. Per últim, el Centre també tindrà entre les seues missions coordinar, fomentar el diàleg entre cultures i països, promoure la comunicació entre institucions i garantir les millors oportunitats.

Edat d’or de la gastronomia valenciana

Francesc Colomer ha definit aquesta aposta com una “gran operació de governança col·laborativa” i una “resposta a l’edat d’or de la gastronomia valenciana que estem vivint”, que ha il·lustrat com “un despertar creixent del que som”. Aquest èxit, ha sigut possible, segons ha destacat el secretari de Turisme, gràcies a iniciatives com l’aposta d’Alacant per ser capital de la dieta mediterrània, ‘Castelló, Ruta de Sabor’ o el ‘Del tros al plat’ de la demarcació de València.

El nou Centre de Cultura Gastronòmica seguirà aquests exemples per a, “des de la constel·lació de les estreles Michelin a les ‘guisanderes’ anònimes”, servir de xarxa vertebradora d’un ecosistema publicoprivat, amb suport acadèmic i social, que siga “coherent” en la protecció i promoció de la cuina mediterrània valenciana. En definitiva, exhibir a l’exterior que, per a la Comunitat, es tracta de “una religió, un culte a la vida i un codi d’honor que s’aprén en els fogons”. “L’hospitalitat mediterrània que arriba a una taula i pren forma en un plat”, ha reblat Colomer.

La “conjura col·lectiva” que es difondrà des de Dénia ha quedat gràficament il·lustrada amb la unió, en l’escenari de la plaça central de cuiners, agricultors, xefs d’èxit internacional en l’exterior i pescadors, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, així com el periodista Paco Alonso, que ha col·laborat en l’elaboració del decàleg. Aquest document, obert a més col·laboracions, arreplega els seus compromisos: alimentació saludable a partir de recursos naturals, respecte a les tradicions i al llegat culinari, transmissió del receptari i el paisatge de forma lúdica i protecció de l’autenticitat de varietats i sabors enfront del producte industrial i global.

Una imatge per a mostrar des del certamen que “la gastronomia és la nostra identitat, el nostre mapa i la nostra forma de viure i veure la vida” i que el caràcter valencià procedeix de la seua horta, arrossars, vinyes, serra i mar. “Som cultura gastronòmica del mediterrani; és el nostre ADN”, ha emfatitzat en la presentació la presidenta de l’Acadèmia de Gastronomia Valenciana, Cuchita Lluch. Amb “tot el vent a favor”, ha cridat a deixar els complexos i “començar a creure’ns que som únics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa