Les pensions dels agricultors valencians són un 59% inferiors a les de la resta de sectors

La Unió de Llauradors demana un subsidi digne per als treballadors del camp
/ València
19 gener 2018 01:00h

Les pensions dels agricultors són quasi un 60% més baixes que la mitjana de les de la resta de sectors. Així ho denuncia aquest divendres la Unió de Llauradors en un comunicat, en el qual explica que els extreballadors agraris i ramaders són cada vegada més vulnerables i pobres.

Segons mostra un estudi elaborat pel sindicat agrari, al 0,65% del poder adquisitiu perdut en els últims cinc anys per totes les persones jubilades se suma que els agricultors perceben una pensió un 59% inferior a la mitjana de la resta de sectors a l'estat espanyol.

El comunicat denuncia que "un jubilat agrari va percebre en 2017 una pensió de 709,85 euros, mentre que la mitjana de la resta de sectors va ser de 1.208,40". El passat 30 de desembre, el govern espanyol va publicar el Reial Decret 1079/2017, de 29 de desembre, sobre revaloració de les pensions del sistema de la Seguretat Social, que contempla un increment general de les mateixes del 0,25% per a 2018. Es tracta del cinqué any consecutiu que el govern aprova "únicament" l'augment mínim establert per la Llei. "Tenint en compte la pujada que s'ha produït, la millora en la pensió de jubilació d'una persona major de 65 anys amb cònjuge a càrrec seria de sols 2 euros al mes", assenyalen.

Comparant les pensions dels agricultors amb altres indicadors econòmics com el Salari Mínim Interprofessional (SMI) o el Llindar de la Pobresa, els jubilats agraris "queden molt malparats". El SMI per a enguany és de 735,90 euros mensuals, quantitat superior a la que rep un jubilat agrari. El llindar de pobresa a Espanya en 2016 va ser de 8.209 euros per persona, la qual cosa indica una xifra de 684 euros al mes, només un 4% per baix de la d'un jubilat agrari. 

L'IPC ha pujat un 1,9% en els últims cinc anys mentre que les pensions "solament ho han fet un 1,25%", la qual cosa resulta una pèrdua de poder adquisitiu del 0,65%. Amb totes aquestes dades "no resulta estrany observar dia a dia nombrosos jubilats en el camp i que siguen freqüents els accidents amb tractors de persones amb edat elevada". El secretari general de la Unió, Ramón Mampel, assenyala que "el camp valencià requereix de forma urgent un necessari relleu generacional, però també cal dignificar aquells que l'abandonen perquè amb la pensió actual que reben és impossible subsistir sense disposar d'estalvis”.

next