Diari La Veu del País Valencià
Les empreses cosmètiques alcoianes generen 75 milions a l’any i donen feina a 450 persones

El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, i la directora general de l’Ivace, Júlia Company, han inaugurat a Alcoi la nova Unitat de Cosmètica de l’Institut Tecnològic Tèxtil (Aitex), “una reivindicació històrica d’un sector dinàmic i emergent que demanava suport investigador”, ha assenyalat Climent.

La valenciana és la tercera autonomia amb major presència d’empreses del sector, per darrere de Catalunya i Madrid, amb un total de 50 empreses, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) més recents. Alcoi concentra mitja dotzena d’empreses dedicades a la fabricació i distribució de productes cosmètics i d’higiene. Aquest xicotet clúster d’empreses mou al voltant de 75 milions d’euros a l’any i donen ocupació directa a prop de 450 persones.

A través d’aquesta Unitat de Cosmètica, Aitex ofereix un servei complet a la indústria cosmètica i higiene sobre la base dels seus tres àmbits d’actuació: laboratoris per a la caracterització, el control de qualitat i la certificació de productes segons normes internacionals, projectes de recerca aplicada, innovació i desenvolupament de productes amb valor afegit i activitats de formació tècnica especialitzada. Climent ha assenyalat que “no són bons temps per a crear nous instituts tecnològics” i ha desitjat que, per açò, des de la Conselleria, l’engegada d’aquesta divisió en Aitex puga “ser un bon punt de partida”.

En els sis primers mesos de 2017, les exportacions de productes de cosmètica i perfumeria de la Comunitat Valenciana han aconseguit un valor de 279 milions d’euros, un 2% de l’exportació total del País Valencià. A causa de la constant demanda per part d’un consumidor cada vegada més exigent i les necessitats del qual són cada vegada més específiques, aquest sector esdevé un factor clau que genera una important embranzida i dinamisme en la indústria valenciana.

Impuls als instituts tecnològics

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial va a destinar en 2018 un total de 38 milions d’euros, un 34,5% més que l’any passat, per a donar suport a l’activitat investigadora i de transferència de tecnologia dels 11 instituts tecnològics.

A través d’aquestes ajudes, l’Ivace donarà prioritat a aquells projectes on hi haja una clara col·laboració estreta entre els centres tecnològics i les empreses, una transferència del coneixement generat a les empreses així com dels projectes que millor s’adapten a les necessitats del teixit industrial del territori valencià.

Per a Rafa Climent, els instituts tecnològics són “peces clau” de la política innovadora i investigadora del Consell i instruments al servei de l’empresariat, especialment de les xicotetes i mitjanes empreses que no disposen de departament de I+D+I.

En aquest sentit, Climent s’ha referit a l’esforç i “magnífica gestió” que la directora general de l’Ivace “va fer l’any passat per a saldar el temps i forma les obligacions de deute que l’Institut arrossegava amb els centres tecnològics” des de 2015, que ascendia a 34 milions d’euros.

La directora general de l’Ivace, Julia Company, també s’ha referit al compromís adoptat amb els centres tecnològics de crear un model de finançament estable “que garantisca la seua viabilitat i que ajude al fet que la recerca arribe a les empreses i a la societat en general”. En aquest sentit, ha destacat la tasca que vénen exercint els dos instituts de la comarca, el del tèxtil i el del joguet; de fet, l’Ivace destinarà en 2018 més d’un milió d’euros a cadascun.

Comparteix

Icona de pantalla completa