Diari La Veu del País Valencià
Els presidents dels parlaments autonòmics demanen un nou model territorial i de finançament

Els presidents dels parlaments i assemblees legislatives presents en la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (Coprepa), entre ells el de les Corts Valencianes, Enric Morera, han demanat que s’enfronte “amb serenitat” però amb “determinació” una “reflexió” sobre el “marc territorial” espanyol, al mateix temps que reclamen la necessitat d’un “nou sistema de finançament autonòmic”.

“Sembla que ha arribat el moment d’iniciar l’estudi i la reflexió conjunta per totes les forces polítiques, amb diàleg i amb l’esperit de cohesió i solidaritat que van presidir els treballs constituents”, resa el text de la Declaració de Canàries que ha sigut llegida íntegrament per la presidenta del Parlament de Canàries i nova presidenta de la Coprepa, Carolina Darias. A més, els presidents d’assemblees legislatives han demanat “participar en aquest procés”, que qualifiquen com d'”enorme transcendència”.

“Els parlaments autonòmics, com a òrgans representatius dels ciutadans de totes les comunitats autònomes, entenem que han de participar en aquest procés de tan enorme transcendència, apostant des de la legítima perspectiva de les nacionalitats i regions d’Espanya amb un diàleg que considerem necessari i imprescindible”, apunten.

Preguntats sobre si, amb açò, es manifestaven a favor d’una reforma de la Constitució i en quins termes, l’expresident de Coprepa i president de les Corts ha explicat que “no” són “competents per a obrir o no una reflexió de dinàmica constitucional” però sí s’ofereixen “a cooperar” aportant “serenitat, rigor i exemplaritat”.

La declaració, d’altra banda, assegura que “a Espanya està plenament consolidat el sistema democràtic i reconeguts els drets bàsics i llibertats públiques dels ciutadans”, la qual cosa, continua, ha suposat “un clar avanç” de la societat espanyola.

Morera: “Espanya ha de seguir millorant”

Morera ha explicat que, atés que enguany es compleix el 40 aniversari de la Constitució, li semblava bon moment per a defensar que l’estat espanyol i la seua Constitució són “un cas d’èxit”: “Espanya ha millorat molt i ha de seguir millorant”, ha sostingut.

Així, ha insistit en l’exemple d’enteniment que suposa la Coprepa i ha remarcat també el treball dels últims temps per a, entre altres coses, “reforçar” la “presència” dels parlaments regionals espanyols “en els òrgans legislatius europeus” de cara a aquesta “etapa de reflexió sobre el seu futur”. “I nosaltres aportarem idees per a millorar la UE”, ha explicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa