La xarxa d'Oficines d'Atenció a Persones Migrants comptarà amb 181 treballadors i 41 mediadors més

La Conselleria d'Igualtat destina un pressupost d'1,86 milions d'euros, el doble que fa dos anys, per a finançar els 88 punts d'atenció

Un total de 181 professionals i 41 especialistes en mediació intercultural acreditats han treballat durant el passat any 2017 en les 85 Oficines d'Atenció a Persones Migrades (OAPMI), ja que les entitats locals han comptat amb el suport financer de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de línies nominatives, que els permet poder contractar professionals amb titulacions de caràcter social per a la seua gestió.

La Conselleria d'Igualtat destina per a 2018 un pressupost d'1,86 milions d'euros, el doble que fa dos anys, per a finançar les 88 d'aquestes Oficines d'entitats locals. A més, el departament que dirigeix Mónica Oltra ha proposat un canvi en la denominació, a través de la llei d'acompanyament, que passa a anomenar-se PANGEA.

Oltra ha manifestat que la nova denominació evoca "una terra de totes i de tots", precisament, per a "donar suport a les valencianes i els valencians, que, per causes diverses, han d'abandonar moltes vegades la nostra terra, i a les moltes persones que la Comunitat Valenciana acull". Sobre aquest tema, la vicepresidenta del Consell ha assenyalat que la xarxa d'Oficines d'Atenció a Persones Migrades va atendre el passat any més de 120.000 consultes de persones migrants, persones refugiades, asilades i desplaçades, de matèries especialment referents a l'acolliment i la residència a l'Estat i també a l'assessoria sobre serveis jurídics, sanitat, habitatge, formació i educació, entre altres qüestions.

Les oficines en l'actualitat estan potenciant la figura del mediador intercultural qualificat i durant l'any 2017 es van finançar 85 oficines amb un import global d'1,83 milions d'euros, destinats al pagament de les despeses de funcionament i als projectes d'interculturalitat dels municipis, de manera que facilita la contractació de personal amb càrrec a les línies nominatives subvencionades.

"Hem reforçat el pressupost de les Oficines d'Atenció a Persones Migrants que ja s'havia iniciat en 2016 amb un increment del 32,16% i que va augmentar en 2017 en quasi un 95 per cent", ha incidit la vicepresidenta. Les ajudes nominatives en 2017 per un muntant d'1,83 milions d'euros es va repartir entre 28 entitats de la demarcació d'Alacant, 21 de la de Castelló i 36 de la de València, que ha suposat, a judici Oltra, un "fort impuls" per a fomentar la participació d'aquests municipis. Enguany, s'incrementen a 31 les entitats de la demarcació d'Alacant.

Mónica Oltra ha recordat que les futures oficines PANGEA sorgeixen davant la necessitat de "reestructurar i re-conceptualitzar" la xarxa d'atenció per a donar resposta als diferents processos migratoris i les seues tipologies i per a "adaptar-la a la nova realitat social que requereix d'una visió integral i multidimensional de les migracions" i passa dels antics AMIC a ser Oficines d'Atenció a Persones Migrants. Amb aquesta nova estructura, ha subratllat la vicepresidenta del Consell, són els serveis socials municipals els qui presten l'atenció a les persones migrants, mentre que la Generalitat s'encarrega de coordinar aquesta gestió" .

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat