Diari La Veu del País Valencià
Les muixerangues es federen a Algemesí en un dia històric

Les vint-i-una muixerangues existents al País Valencià van fer història aquest dissabte quan el gruix de les colles va escenificar al Museu Valencià de la Festa d’Algemesí el naixement de la Federació Coordinadora de Muixerangues.

El dia triat va ser el 20 de gener, diada en què la vila de la Ribera commemorava la independència d’Alzira ara fa més de 400 anys. El lloc, l’antic convent de Sant Vicent Ferrer, serà la seu fixa de la Federació que presidirà Enric Sorribes, qui també ostenta el mateix càrrec d’una de les colles més nombroses, la Conlloga-Muixeranga de Castelló.

Als actes fundacionals van acudir el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i la directora adjunta de Música i Cultura popular, Marga Alandete. “Esteu construint poble des de baix”, va ressaltar Marzà en el seu parlament. El conseller va destacar el dia històric que representava pel món muixeranguer, però, no només pel que fa a les colles sinó pel que representa també “fer passes com a poble”. Marzà va brindar el suport de la Generalitat al fet muixeranguer i a la nova federació.

Sota les notes de La Muixeranga, 21 pinets vestits amb la indumentària de cada colla, un per cada muixeranga que integra la Federació, van entrar al clàustre del Museu Valencià de la Festa per a participar, després de l’assemblea constituent, en l’acte protocol·lari i la signatura dels estatuts de l’ens federatiu. Junt amb els representants institucionals van estar els presidents de cadascuna de les colles i el director del Museu Casteller, Jordi Beltran.

La Federació està presidida per Enric Sorribes; la vicepresidència l’encapçala Salvador Cortès, i l’àrea tècnica la dirigeix Mariano Fraind. Aquests dos últims càrrecs corresponen a dos membres de les dues colles d’Algemesí, la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí.

Sense dubte, el 20 de gener de 2018 quedarà marcat en la història de la cultura popular valenciana com un dia “molt emotiu” que ha donat un resultat “molt positu” per al món muixeranguer, destaca en declaracions a Diari La Veu, Enric Sorribes. El nou president de la Federació va posar en valor el consens amb què es van realitzar les votacions per a aprovar els estatuts i les directrius que regiran l’ens federatiu, així com el fet que les 21 colles s’hagen integrat al seu si. En aquest sentit, va indicar que altres col·lectius menuts que s’estan formant arreu del país ja han manifestat la seua intenció de sol·licitar l’ingrés en la propera assemblea de la Federació.

En la Junta, però, hi ha representació de 10 colles. Això no obstant, totes les comarques que tenen presència muixeranguera, des del nord al sud del Pais Valencià, tenen presència en la Federació Coordinadora de Muixerangues, va subratllar el president. De moment no hi ha la intenció de crear una colla de la Federació però sí que es faran assajos conjunts, va explicar Sorribes.

La primera tasca que té la Federació damunt de la taula és legalitzar-la, ja que aquest dissabte es va aprovar la creació. En els propers dies es presentarà la documentació al registre d’associacions. Quan estiga solventat aquest tràmit, el següent pas serà començar la ronda de contactes amb l’administració valenciana, empreses i altres entitats culturals.

Comparteix

Icona de pantalla completa